09. 05. 2021.
Savjet ministara sutra o uspostavljanju koordinacionog tijela za borbu protiv terorizma

Savjet ministara danas o uspostavljanju koordinacionog tijela za borbu protiv terorizma

Savjet ministara BiH: Danas o uspostavljanju koordinacionog tijela za borbu protiv terorizma

Savjet ministara Bosne i Hercegovine (VMBiH) danas bi trebalo da razmatra Prijedlog odluke o uspostavljanju koordinacionog tijela za borbu protiv terorizma. Nakon što su ministri ovaj prijedlog razmatrali i na prošloj sjednici, ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić rekao je da je dogovoreno da će konačna odluka biti donesena “nakon razmatranja određenih najavljenih primjedbi i sugestija”.

Podsjetimo, Vlada Republike Srpske odbacila je ranije ovaj prijedlog, zahtijevajući od ministara iz Republike Srpske u Savjetu ministara da ne podrže taj dokument i da insistiraju na sprovođenju i unapređenju borbe protiv terorizma isključivo u okviru postojećih institucija i agencija utemeljenih na zakonu.

Od ministara iz Republike Srpske u Savjetu ministara zatraženo je da se uzdrže od aktivnosti koje bi vodile ka, kako je rečeno, reorganizaciji sistema sigurnosti u Bosni i Hercegovini i entitetima suprotno Ustavu i zakonima Bosne i Hercegovine, ustavima i zakonima entiteta i Statutu i zakonima Distrikta Brčko.

Vlada Republike Srpske je ocijenila kao pravni i politički presedan pokušaj uspostavljanja koordinacionog tijela, navodeći da bi to dovelo do ozbiljnog narušavanja postojećih modela koordinacije i saradnje između policijskih i sigurnosnih agencija u Bosni i Hercegovini koji su definisani zakonom.

Vlada Republike Srpske smatra neustavnim i nezakonitim rješenja iz Prijedloga odluke, kojim je predviđena nadležnost koordinacionog tijela da, između ostaloga, predlaže promjene u pravnom i institucionalnom okviru u sigurnosnoj oblasti u Bosni i Hercegovini.

(bhrt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender