05. 05. 2021.
Šta bi bilo sa Erdoganom da je puč uspio

Šta bi bilo sa Erdoganom da je puč uspio

Šta bi bilo sa Erdoganom da je puč uspio

Organizatori puča u Turskoj planirali da optuže Redžepa Tajipa Erdogana i njegove saradnike za podržavanje terorizma i pregovore s Radničkom partijom Kurdistana. To su javili turski mediji pozivajući se na dokumenta koje je otkrila policija, prenosi “Raša tudej“.

Otkriven je i zahtjev da se pokrene sudski postupak protiv turske vlade. On je pronađen tokom pretresa kancelarije tužioca Mehmeta Sela u Istanbulu, koji je pritvoren nakon neuspjelog državnog udara.

Da su pučisti uspjeli u nameri svrgavanja Erdoganovog režima, bila bi pokrenuta istraga na temelju teze da su Erdogan i njegovi saradnici počinili krivično djelo pomaganja naoružane terorističke organizacije, tako što su ignorisali pripreme terorističkog napada, navodi izvor iz turskog tužilaštva za agenciju Anadolija.

Prema zahtjevu, koji nije potpisan, ali je datiran na 2016. godinu, Erdogan i njegovi saradnici bili bi krivično gonjeni zbog “procesa rješavanja” kurdskog pitanja u zemlji koji traje decenijama.

Šta bi bilo sa Erdoganom da je puč uspeo
Šta bi bilo sa Erdoganom da je puč uspeo

U dokumentu koji je upućen kancelariji glavnog javnog tužioca u Inegolu u Bursi, optužuje se tursko rukovodstvo da podržava Radničku partiju Kurdistana (PKK), koja se u Turskoj smatra terorističkom.

Najteže su optuženi Erdogan, ministar unutrašnjih poslova Efkan Ala, šef obaveštajne službe Hakan Fidan, guverneri provincija, bivši premijer Ahmet Davutoglu i bivši zamjenici, a terete se za sprovođenje mirovnih razgovora s vođstvom PKK-a od 2009. do 2015. godine.

Podsjetimo, režim Redžepa Erdogana smjenio je nakon neuspjelog puča oko 50.000 ljudi. Kako je naveo Hurijet, velikom čistkom su obuhvaćena ministarstva unutrašnjih poslova, odbrane, obrazovanja, socijalnih pitanja, finansija, kao i kabinet premijera, obaveštajna služba MIT i direktorat za vjerska pitanja.

Uhapšeno je na hiljade ljudi, a turski predjsednik danima pominje i mogućnost ponovnog uspostavljanja smrtne kazne koja je zvanično ukinuta 2004. godine u okviru kandidature za članstvo u Evropskoj uniji.

Erdogan je sinoć proglasio tromesečno vanredno stanje.

turska puč

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(b92)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender