07. 07. 2020.
Norveška zakonom zabranila uništavanje šuma

Norveška zakonom zabranila uništavanje šuma

Norveška zakonom zabranila uništavanje šuma

Norveška je prva zemlja na svijetu koja je zakonom zabranila sječu šuma. Odluku je donio norveški parlament krajem maja 2016. godine. Primarni cilj nove regulative jeste zaštita biodiverziteta kroz sprečavanje bilo koje vrste negativnog uticaja na ekosistem

Odluka norveškog parlamenta odnosi se na zabranu upotrebe svih proizvoda čija proizvodnja podrazumijeva uništavanje šuma.

Palmino ulje, soja i drvena građa bili su u 40% slučajeva uzrok uništavanja šuma u periodu od 2010. do 2011. godine u mnogim zemljama, a posebno u Brazilu i Argentini.

Norveška Fondacija za zaštitu šuma godinama je sprovodila kampanje, organizovala akcije i ulagala napore kako bi podstakla takvu odluku parlamenta.

Norveška država ulaže značajna sredstva u projekte za očuvanje životne sredine širom planete, pa je tako uloženo 250 miliona dolara u zaštitu šuma u Gvajani, kao i milijardu dolara za sprovođenje Sporazuma o prevenciji sječe šuma u Brazilu.

To se prvenstveno odnosi na zaštitu tropskih šuma koje pokrivaju svega 6% zemljine površine, a predstavljaju stanište za više od polovine svjetske flore i faune.

Procijenjeno je da je ugroženost rijetkih i važnih šuma tolika da bi u slučaju izostanka odgovarajućih akcija zaštite one bile potpuno uništene za samo sto godina. Ne treba zaboraviti da očuvanje šuma značajno doprinosi borbi protiv klimatskih promjena.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender