15. 08. 2020.
Bivši komandat priznao da je hrvatska vojska izvršila agresiju na RS

Bivši komandat priznao da je hrvatska vojska izvršila agresiju na RS

Bivši komandat priznao da je hrvatska vojska izvršila agresiju na RS

Bivši komandat Operativne grupe Sinj Hrvatske vojske, Ante Kotromanić u svom autorskom tekstu navodi da je Amerikancima danas žao što Hrvatskoj vojsci nisu dopustili ulazak u Banjaluku.

Kotromanović u tekstu objavljenom u “Večernjem listu” piše da je dolaskom Hrvatske vojske pred Banjaluku, Republika Srpska vojnički i politički kapitulirala.

Kotromanić se pita da li postoje važniji trenuci u stvaranju hrvatske države. Koje događaje iz novije istorije treba uzeti i uporediti s događajima 1991.–1995. godine, a koji su, kaže, donijeli ovakve rezultate i drastično promijenili budućnost Hrvatske.

Kotromanić ,  jedan od svjedoka toga vremena i  jedan od zapovjednika u Hrvatskoj, navodi da ono što je ostvarila tadašnja generacija vojnika pod vodstvom tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana se dogodi jednom i nikada više.

Kotromanić “Oluju” opisuje kao četiri vojnički briljantna dana i noći koji se, kaže, danas čine kao san. On objašnjava da potpuno razumije frustraciju Beograda koji je toliko uložio, a tako brzo izgubio u Hrvatskoj i poslije u BiH.

“Posebno želim istaknuti stratešku ulogu HV-a u združenim operacijama sa snagama HVO-a i Armije BiH u ponižavajućem razbijanju Vojske Republike Srpske. Odmah nakon Oluje koncentracija političkog i vojnog vrha Hrvatske prebacila se na BiH. Splitski sporazum, koji su potpisali Tuđman i Izetbegović, omogućio je zajedničko borbeno djelovanje do juče neprijatelja HVO-a i Armije BiH”, navodi Kotromanić.

Kaže da je tobio ključni politički potez pod patronatom SAD-a.

“Bili smo kao gladni vukovi. Nakon Oluje Vojska Republike Srpske pokušala je protunapadom povratiti izgubljene položaje oko Bosanskog Grahova, ali i čast, no potpuno bezuspješno. Mogu samo reći da je to pozitivno djelovalo na sve nas. Biću iskren, to nas je razbjesnilo do kraja. Takvu odlučnost vojnika, dočasnika, časnika, da to jednom više riješimo i okončamo rat u Bosni, e to treba doživjeti. Bili smo ratnici!”, opisuje Kotromanić.

U operaciji Maestral, navodi Kotromanić, poražene su najbolje Mladićeve snage. Navodi da su osvajanjem Drvara, Bosanskog Petrovca, Šipova, Mrkonjić Grada hrvatske snage uše duboko u RS. Korinaciju svih snaga, objašnjava Kotromanić, vodio je Ante Gotovina.

Južni potez posljednja je operacija Hrvatske vojske u BiH, objasnio je Kotromanić, navodeći da je ideja za napad pripadala Anti Gotovini i Rahimu Ademiju.

“Našim dolaskom pred Banju Luku, Republika Srpska vojnički je i politički kapitulirala. Zauzeli smo sve hidroelektrane na jezeru Bočac i na nekoliko sati prekinuli dovod električne energije kao poruku da Vojska Republike Srpske položi oružje.Za Južni potez tada nismo znali da je to posljednja operacija vođena na području BiH, da su to posljednji ispaljeni meci. To nas je veselilo, ali pravi je šok nastao kad smo morali napustiti položaje koje smo krvavo osvojili”, piše Kotormanić.

On navodi da je dobijena naredba da se napuste položaji, te da su vojnici bili bijesni.

(vecernji list)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender