22. 10. 2020.
Upoznajte ljepote Srpske na Vikipediji

Upoznajte ljepote Srpske na Vikipediji

Upoznajte ljepote Srpske na Vikipediji

Projekat “Upoznaj Srpsku!” je prevazišao sva očekivanja jer je za samo deset dana takmičenja napisano više od 100 članaka.

Radi se o projektu Zajednice Vikimedije RS koji je usmeren prema kreiranju sadržaja vezanih za Republiku Srpsku na jednom od najvećih i najposećenijih sajtova današnjice – Vikipediji.

 – Prema istraživanjima, na srpskoj Vikipediji postoji manje od 7.000 članaka u kojima su obrađeni sadržaji koji se tiču Republike Srpske. Cilj projekta je povećanje broja kvalitetnih članaka i istovremena popularizacija i predstavljanje naše zemlje u pravom, pozitivnom svetlu na globalnom nivou – rekli su u Vikimediji RS.

Takmičenje je još u toku, a organizatori kažu da očekuju da će se u globalnoj enciklopediji naći više od 250 kvalitetnih članaka o Republici Srpskoj.

Koordinator ovih projekata u RS, Bojana Podgorica, ističe da se uporedo radi još jedan projekat “Tragom duše 2016”, koji predstavlja fotografsko takmičenje u čijem fokusu su prirodna i kulturna dobra Srpske.

– Takmičenje se organizuje po drugi put i predstavlja jedno od najvećih foto-takmičenja ikada organizovanih u RS. Kreirano je po ugledu na velika međunarodna takmičenja “Viki voli Zemlju” i “Viki voli spomenike”. U 2015. godini je prikupljeno 2.000 fotografija prirodnih i kulturnih spomenika u Srpskoj koje su upotpunile mnoge višejezične Vikimedijine projekte – rekla je Podgorica.

Vikimedijina zajednica proteklih meseci je sprovela razne aktivnosti na teritoriji Republike Srpske, te uspostavila odličnu međunarodnu saradnju.

– Radionice smo realizovali u Banjaluci, Istočnom Sarajevu, Trebinju, Bijeljini, Višegradu, Sokocu i Palama. Rezultati su bili zadovoljavajući.

– U planu imamo da oformimo ogranak Vikimedije u Republici Srpskoj, stabilnu i funkcionalnu organizaciju koja će u doglednom periodu biti sposobna da zaposli ljude i koja će Republiku Srpsku predstavljati u pozitivnom svetlu u svetu – istakla je Podgorica.

Vikimedijanci RS predstavljaju zvanično priznatu grupu korisnika i urednika Vikimedijinih projekata na teritoriji Repulike Srpske.

Ova zajednica je utemeljena na principu nevladinog, neprofitnog i nestranačkog udruženja.

Svrha grupe je umrežavanje i povezivanje korisnika iz Vikimedijine zajednice, koja obuhvata i Vikipediju kao i druge višejezične projekte.

Predstavljanje nacionalnih spomenika

Bojana Podgorica kaže da je uporišna tačka u planiranju usklađivanje projektnih aktivnosti i planova sa važećim zakonima u zemlji.

– Na primer, mi ne možemo organizovati Viki safarije i fotografisati baš sve u Republici Srpskoj, zbog određenih zakona koji to zabranjuju. Prilikom planiranja projekta “Tragom duše” kontaktirali smo Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog nasleđa RS i uspostavili saradnju sa njima.

Oni su nam potom izdali spiskove zaštićenih lokaliteta i dali odobrenje za realizaciju projekta – navela je Podgorica.

(EuroBlic)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender