15. 07. 2020.
Đelo Hadžiselimović odabrao život na selu

Đelo Hadžiselimović odabrao život na selu

Đelo Hadžiselimović odabrao život na selu

Umjesto bučnog i užurbanog života u Zagrebu, legendarni urednik dokumentarnog programa Hrvatske radio televizije Đelo Hadžiselimović odlučio je da svoje penzionerske dane provede u malom istarskom selu Pršanj kod Višnjana. Tamo je kupio malo imanje na kojem se posvetio poljoprivredi i fizičkom radu, piše Agroplaneta.

Kada su ga pozvali i pitali da li ga prekidaju u važnom poslu rekao je da upravo radi oko svojih maslina od kojih će, kada vrijeme dođe, praviti ulje. Hadžiselimović kaže da ne namjerava da se bavi poljoprivredom u komercijalnom smislu, već da uzgaja brojne proizvode samo za sopstvene potrebe. Otkako je počeo da se bavi poljoprivredom, ovaj legendarni urednik, nikada nije kupio ulje, bademe, breskve, grožđe, dudove, lješnike ili jabuke, jer ih ima dovoljno u vlastitoj proizvodnji.

“Od kada sam otišao u penziju, kao da sam progledao. Više od pola godine nisam navio sat i nisam morao da ustajem rano. Postao sam gospodar svog vremena. Odmorio sam se i naspavao, a sa jednakim žarom se bavim poljoprivredom, kao što sam radio na televiziji. Imam ogromnu baštu na mom imanju u Istri i u njoj uzgajam sve što volim da jedem. Oduševljava me moj novi poziv, po cijeli dan sam u maslinama i voćnjaku, radim, pazim kako rastu. Ovo je moja vizija raja, smorio me grad i užurbani stil života”, priča Hadžiselimović.

Ma koliko bio uspješan u poljoprivredi, kaže da mu ne pada na pamet da se širi ili bavi prodajom. Za sebe kaže da živi svoje snove. Proveo je najbolje godine radeći posao koji je obožavao, a penzionerske dane troši onako kako je sanjao dok je radio.

Preporučuje svima koji mogu i imaju uslove, da zasade bilo šta i uživaju u čarima uzgoja.

“Osim toga, to bi im mogla biti jedinstvena prilika da pojedu nešto zdravo i iz svoje proizvodnje. Uredio sam sebi svoju malu privatnu Ibicu. To je moje utočište. Imam sve što želim, grožđe mi je dobro ove godine, ali neću da ga prodajem, imam dovoljno samo za svoje potrebe. Neću ni vino da pravim, jedem samo svježe. Masline ću, kada dođe vrijeme da oberem i odnesem da se od njih napravi ulje. Više to ne radimo ručno kod kuće, već imamo uljarije koje nam obave teži dio posla. Bademe i lješnike ću skupiti pa će biti i kolača, a i za grickanje. Jabuka će biti za zimu, a breskve su mi sada najbolje”, kaže Hadžiselimović.

djelo hadziselimovic

Legendarni odabirač dokumentaraca i periodično urednik programa na HRT-u obilježio je živote brojnih generacija gledajući televiziju za njih i prije njih i odlučujući šta je to što bi moglo da nas zanima. Sintagma „odabrao Đelo Hadžiselimović“ ostala je u svima nama douboko urezana.

Da nam njegov odlazak u penziju ne bi bio isuviše šokantan, ostavio je zalihe dokumentaraca za najmanje godinu dana. Kada taj rok istekne, kaže on, nije isključeno da će honorarno odabrati za nas još ponešto.

Ono što je manje poznato je porijeklo slavnog urednika HRT-a, odnosno da je on iz Kotor Varoša pored Banjaluke. Na pitanje da li dolazi u zavičaj kaže da je to sada već čista rijetkost zato što nema vremena, ali ni uslova.

“Naša porodična kuća je dosta oronula a moji braća i sestre predlažu da je prodamo i da se pozdravimo sa tim krajevima. Naravno da mi je žao zbog toga, ali niko od nas ne živi tamo, nemamo ni mogućnosti ni vremena da imanje održavamo na pravi način. Poslednjih tridesetak godina je tako pa nema smisla više to odgađati. Međutim, često sam u BiH, na filmskim festivalima, u žirijima ali i publici”, kaže Hadžiselimović.

Iako je jedan od najjačih brendova i bardova televizije odlučio da se bavi nečim pomalo neobičnim za ljude navikle na grad, on govori da ga je zemlja osvježila i podmladila, da se nikad nije bolje osjećao i da se raduje svakom danu koji provede u svom voćnjaku.

Malo je poznato da je Hadžiselimović ime dobio po liku iz biografije o Džingis kanu. Ime mu je dao njegov pokojni otac koji je davne 1934. godine napustio rodni Kotor Varoši u BiH i odselio se u Zagreb gdje je ostao živjeti do kraja svog života. Đelo Hadžiselimović ima kultni status u Hrvatskoj. O njegovoj popularnosti dovoljno svjedoči to da su se čak štampale i majice sa natpisom “Odabrao Đelo Hadžiselimović” – natpis koji je nezaobilazan dio svake odjavne špice nekog stranog dokumentarca koji se prikazuje na HRT-u. Izraz “Odabrao Đelo Hadžiselimović” počeo se koristiti čak i u svakodnevnom životu kao pečat kvaliteta koji garantuje da je ono što ste upravo pogledali zaista vrijedilo.

djelo-hadiselimovic

Dugogodišnji rad na televiziji
Hadžiselimović je na Hrvatskoj Radio- Televiziji proveo više od četiri decenije. Studirao je na Filozofskom fakultetu, gdje je 1974. godine stekao diplomu komparatista i profesora engleskog jezika. Iste te godine postaje vanjski saradnik Televizije Zagreb (kasnije HRT-a) u emisiji Jadranski susreti. U svojoj četrdesetogodišnjoj karijeri Hadžiselimović je učestvovao u većini velikih projekata među kojima su osim Jadranskih susreta, bili Nedjeljno poslijepodne sa Sašom Zalepuginom, Program plus i Porin. On je jedan od potpisnika i kreatora drugog programa ove televizije, a kratko vrijeme je bio i urednik prvog programa. Član je žirija nekoliko festivala, a i sam je više puta obećao napraviti vlastiti dokumentarac, ukoliko mu njegovo imanje u Istri to dopusti.

(mondo)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender