11. 07. 2020.
Gradi se najveće moderno selo na svijetu

Gradi se najveće moderno selo na svijetu

Gradi se najveće moderno selo na svijetu

Po projektu biroa Fraj arhitekten u Nemačkoj se podiže najveće pasivno naselje na svijetu od 6.100 kvadratnih metara pod imenom Hajdelberg vilidž.

Pored funkcionalnosti i kvaliteta života u budućim stanovima, arhitekte su na prvo mjesto stavile energetsku efikasnost. Zbog naprednih pasivnih sistema za štednju energije, ovo naselje praktično samo zadovoljava svoje energetske potrebe.

Solarno napajano naselje od 162 stambene jedinice biće opremljeno održivim sistemom uključujući vertikalne i krovne bašte.

Solarni paneli, geotermalna energija i savremeni ventilacioni sistemi omogućiće naselju visoku energetsku efikasnost.

Svaka zgrada će na krovu imati bašte u kojima će stanari moći da uzgajaju povrće, a pored njih tu su i vertikalne zelene površine koje smanjuju osunčanost i doprinose boljem kvalitetu vazduha, piše Inhabitat.

Fraj je projektovao Hajdelberg vilidž po pet osnovih principa: ekologija, dostupnost, integracija, inovacija i profitabilnost. Cilj je da se napravi naselje po mjeri čovjeka uz očuvanje životne sredine.

Fraj je osmislio zanimljiv program kojim žele da spoje radnike sa budućim stanovnicima ovog naselja. Naime, svaki dan se na gradilištu služi ručak za radnike na koji mogu da dođu i budući stanari. Na ovaj način, Fraj se nada da će podstaći veći osjećaj zajedništva.

Hajidelberg vllidž bi trebao da bude završen u 2017. godini.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender