07. 10. 2022.

Ruskim paraolimpijcima STOP

Sud za sportsku arbitražu u Lozani (CAS) potvrdio je suspenziju paraolimpijskog tima Rusije sa Igara u Rio de Žaneiru zbog navodnog sistemskog dopinga u toj zemlji uz pomoć države.

Međunarodni paraolimpijski komitet (MPK) suspendovao je Rusiju sa Igara u Riju, usledila je žalba u CAS, ali je i ona odbijena.

Odluka MPK da zabrani učešće Rusiji je “odgovarajuća u datim okolnostima, dok Ruski paraolimpijski komitet nije podneo nikakav dokaz suprotan MPK-u”, navodi u saopštenju CAS.

U saopštenju se dodaje i da Ruski paraolimpijski komitet nije priložio nijedan dokument koji protivreči činjenicama iznetim u Meklarenovom izveštaju, u kojem je otkriven i objašnjen sistemski doping u Rusiji.

Ruski premijer Dmitrij Medevev odluku CAS da Rusiji zabrani učešće na Igrama u Riju ocenio je kao udarac osobama sa invaliditetom.

“Odluka CAS je dvostruko cininična, jer je reč o ljudima koji se ističu svakodnevno, ali i želja da se eliminacijom našeg tima iz borbe isključe značajni takmičari. Ovo je udarac za sve osobe sa invaliditetom, ne samo iz Rusije. Priča o ruskom dopingu je gust i odvratan koktel od 80 odsto politike i 20 odsto pravog dopinga. U nekim zemljama veoma brzo otkriju doping, u drugim nikada, to su apsolutno dvostruki aršini”, naveo je Medvedev.

Paraolimpijske igre u Rio de Žaneiru biće održane od 7. do 18. septembra.

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender