07. 10. 2022.

Ruski paraolimpijci podnijeli žalbu na suspenziju

Više od 100 ruskih sportista podnijelo je pojedinačne žalbe Međunarodnom paraolimpijskom komitetu (IPC) na suspenziju sa predstojećih Igara u Rio de Žaneiru.

Sud za Sportsku arbitražu (CAS) je prošle nedjelje odbio žalbu Paraolimpijskog komiteta Rusije (RPC) na suspenziju kojom su sportisti kažnjeni početkom mjeseca zbog navodnog sistemskog dopinga koji je navodno pomagala i prikrivala država.

“Više od 100 sportista od ukupno 266 kandidata, osim u ekipinim sportovima za Paraolimpijske igre u Riju, podnijeli su pojedinačne tužbe”, rekao je prvi potpredsjednik RPC Pavel Rožkov, prenijela je agencija TAS.

U izvještaju Svjetske antidoping agencije (WADA) navodi se da je među pozitivnim doping testovima, između 2012. i 2015. godine, bilo i 35 uzoraka ruskih paraolimpijaca.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je prošle nedjelje da je zabrana učešća ruskim paraolimpijcima na predstojećim Paraolimijskim igrama u Rio de Žaneiru “nemoralna i nehumana”.

On je naveo da će Rusija organizovati posebno takmičenje za svoje paraolimpijce, a osvajači medalja će dobiti iste nagrade koje bi dobili za uspjehe u Riju. Paraolimpijske igre održaće se od 7. do 18. septembra u Rio de Žaneiru.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender