11. 07. 2020.
Slatka ili gorka kafa – šta to govori o vama

Slatka ili gorka kafa – šta to govori o vama

Koliko godina života izgubite zbog poroka

Između dobrog pića i dužeg života pisac Kingsli Amis je uvek birao ovo prvo, a svoj je stav objašnjavao na sledeći način: “Ne bih napustio nijedan užitak radi dodatne dve godine u staračkom domu”.

Možda i vi smatrate da je to istina, ali glavni problem u ovom citatu jeste da mi naprosto ne znamo koliko je jedan porok tačno štetan po naše zdravlje. Ili drugim rečima – kako uporediti opasnost po zdravlje koju nosi hamburger s pretnjom po organizam koju nosi više čaša alkoholnog pića?

Kako bi uklonio konfuziju, stručnjak za statistiku Dejvid Špigelhalter pri Univerzitetu u Kembridžu pokušao je da učini upravo to, pa je ljudske poroke sveo na cifre koje utiču na životni vek, prenosi BBC.

On je naglasio da brojevi ne služe za sabiranje ili oduzimanje, tj. da jedna vrlina nikada ne može da poklopi porok, ili da jedenje zdravog voća ne može da anulira uticaj agresivnog pušenja. S druge strane, brojevi koje je Špigelhalter predočio pomažu u shvatanju šire slike našeg života.

Špigelhalter nam donosi dobre vesti kada je reč o konzumiranju kafe ili trčanju, ali i loše kada je reč o vinu ili kobasicama.

Dva sata gledanja TV-a dnevno skraćuje život za jednu godinu, baš kao i jedenje dve kobasice dnevno. Pušenje jedne kutije cigareta dnevno smanjuje život za sedam godina, a džogiranje ga produžava za dve godine. Žene žive duže od muškaraca, a svi zajedno živimo oko 13 godina duže od naših pradedova.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender