07. 10. 2022.

Tiha poruka naših paraolimpijaca koju svi moramo da poslušamo

Čudesan je bio ponedeljak u Rio de Žaneiru. Četiri nastupa naših paraolimpijaca u borbama za medalje i – četiri medalje. Ali, kakvi su to samo nastupi bili.

Prvo zlato osvojila je stonoteniserka Borislava Pekić Ranković. Ona je u antologijskom finalu savladala Kineskinju Mijao Ženg sa 3:2 u setovima (11:4, 6:11, 7:11, 11:3, 11:8). Zlato je osvojio i strelac Laslo Šuranji, koji je posle lošeg nastupa u klasičnom gađanju vazdušnom puškom, uspeo da u disciplini trostav postane ne samo paraolimpijski šampion, već rezultatom 453,7 postane i novi paraolimpijski rekorder.

Bronze su osvojili stonoteniseri. Nada Matić je protiv Britanke Sju Džilroj trijumfovala sa 3:2 (po setovima 12:14, 8:11, 11:8, 11:6, 11:6), a Mitar Palikuća je savladao Norvežanina Tomija Urhauga sa 3:1 (po setovima 4:11, 14:12, 11:6,

Mogli bismo sad da vam otkrijemo da je, po osvajanju zlata, Šuranji za zvanični sajt Međunarodnog paraolimpijskog komiteta rekao najpre: “Znate, 15 godina treniram. Ovo je moja prva medalja”. Ili da je kolegi Lazu Bakmazu iz RTV-a Borislava Perić rekla “zlato poklanjam mom zlatu, ćerki”. Ili da je Nada Matić rekla “Posle ona dva uvodna seta pomislila sam šta će sin Luka da kaže. I, zaigrala sam kao u transu”.

Da, važne su to lekcije. O strpljenju, da deceniju i po vežbate da biste stigli do sna. O porodici, jer… šta smo mi bez nje?
Ali, obratite sad pažnju na one uvodne pasuse još jednom. U njima se krije jedna važna poruka, u četiri čina. Borislava Pekić Ranković je gubila u finalu, a onda ipak osvojila zlato. Laslo Šuranji je imao loš dan, pa je sledećeg postao olimpijski prvak i olimpijski rekorder. Nada Matić je gubila sa 0:2 u borbi za bronzu, pa pobedila sa 3:2. Mitar Palikuća je deklasiran u prvom setu, pa dobio naredna tri i stigao do bronze.

Njihova tajna leži u veri da je, ako ne odustanete od sna, čudo moguće.

Da, stvarno… Nijedna od ove četiri veličanstvene ličnosti nije odustala kada joj je bilo najteže.

I, baš na toj šampionskoj, životnoj lekciji, beskrajno im hvala.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender