12. 08. 2020.
Performans pred zgradom Vlade RS

Performans pred zgradom Vlade RS

Performans pred zgradom Vlade RS

Centar za životnu sredinu danas je pred zgradom Vlade RS održao performans povodom sutrašnjeg otvaranja termoelektrane Stanari.

“Centar za životnu sredinu već pet godina prati razvoj ovog projekta, kao i drugih termoelektrana u Bosni i Hercegovini, te smo pokrenuli niz pravnih postupaka, uključujući i žalbu prema Sekretarijatu Energetske zajednice. Nakon što je naša žalba usvojena, ekološka dozvola je izmjenjena da bi bila usklađena sa EU LCP direktivom”, navode iz Centra.

Centar je predstavio i novu zdravstvenu analizu u kojoj iznose procjenu o broju smrti te finansijskoj šteti koju će TE Stanari, ali i druge poput TE Ugljevik te TE Ugljevik 3 prouzrokovati za vrijeme svog rada.

Aktivisti Centra na performansu su nosili maske koje predstavljeju zaštitu od štetnosti termolektrana. Izradili su i veliki fiskalni račun, na kojem su proračuni o smrtnosti i finansijskoj šteti koju će termoelektrana, po njima, prouzrokovati za vrijeme svog rada. Taj račun predali su na protokol Vlade RS , kako bi bio uručen predsjedniku Vlade RS, Željki Cvijanović.

Račun je stigao do premijerke. Aktivisti su tražili da taj račun Željka Cvijanović ponese sutra na otvaranje Termoelektrane Stanari.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender