07. 07. 2020.
Japan oduševio svijet: Dnevne novine iz kojih niče cvijeće

Japan oduševio svijet: Dnevne novine iz kojih niče cvijeće

Japan oduševio svijet: Dnevne novine iz kojih niče cvijeće

Ako vam zvuči nevjerovatno da od novina može da nastane cvijeće, ne krivimo vas. Međutim, jedan od najčitanijih dnevnih listova u Japanu izumio je novine koje su u potpunosti ekološke. Ako ih zasadite, procvjetaće!  Japan je još jednom dokazao da je napredna zemlja. Najnoviji poduhvat vrijedan pohvale svakako su novine napravljene od recikliranog papira koji sadrži sjemenke biljaka, a koje nakon čitanja možete zasaditi. Ovu “zelenu” ediciju novina prodaje dnevni list “Mainichi” i to u gotovo pet miliona primjeraka.

Prilikom pravljenja materijala na kojem se štampaju novine, fabrika papira u celuloznu masu ubacuje sjemenke koje postaju sastavni dio papira. Čak je i mastilo koje se koristi dobijeno na ekološki način jer je nastalo iz povrća.

Svaki primjerak novina, nakon što je pročitan, poželjno je zasaditi. Dovoljno je da se u komadu ili isjeckane na komadiće zasade u zemlju, zalivaju poput drugih biljaka, i nakon par nedjelja iz zemlje će nići cveće.

To nije prva ekološka inicijativa koju je pokrenuo ovaj japanski dnevni list. Njihova posvećenost zaštiti okoline je već je dobro poznata zahvaljujući brojnim tekstovima o biljkama i hortikulturi, ali i kampanji za donaciju vode predjelima pogođenim sušom.

Ekološke novine postigle su veliki uspjeh, prodaju se u velikom tiražu i imaju prihod od preko 600.000 evra. Mnoge škole u Japanu odlučile da na ovom pozitivnom primjeru nauče učenike o važnosti čitanja i poštovanju prema prirodi.

green-newspaper-001

(kucastil.rs)

 

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender