11. 07. 2020.
Kako da gajite kafu u sobi

Kako da gajite kafu u sobi

Kako da gajite kafu u sobi

Ukoliko volite kafu, biljka Coffea iz familije Rubiaceae biće savršena za vas! Veoma je dekorativna a vrlo lagana za održavanje.

Biljka kafa (Coffea) je rod niskog rasta koji pripada familiji Rubiaceae. Otkrivena je prije oko hiljadu godina, a pretpostavlja se da vodi porijeklo iz Etiopije. Zanimljivo je napomenuti da su se bobice i lišće u početku koristili za okrepljenje, a tek potom su ljudi otkrili da mogu da peku i melju zrna i od praha kuvaju napitak.

U Evropu je kafa stigla ilegalnim putevima i veoma brzo postala omiljena. Poslije nekoliko stotina godina dospjela je u sve krajeve svijeta, prvo kao napitak a potom i kao prizvod. Danas je to jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu.

Većina kafopija ipak ne zna da je ova egzotična biljka izuzetno lijepa i laka za uzgoj i u sobnim uslovima.

Kao dekorativna sobna biljka gaji se Coffea arabica radi svojih sjajnih zelenih listova i ukusnih bobica nalik trešnji. Ova atraktivna biljka obično je zimzelen grm ili malo drvo koje poraste do 3-3,5 m, a može dostići i 10 m.

Manjeg rasta je patuljasta sorta Coffea arabica nana, koja je ujedno i najpopularnija među sortama kao lisnodekorativna biljka.

kafa-2
Prilikom uzgoja prvenstveno treba imati na umu da poraste u prosjeku do 3 m. Stoga joj se mora obezbjediti dovoljno prostora za rast ili je treba orezivati svakog proljeća. Držite je na svjetlom mjestu ali ne i na direktnom suncu. Najviše joj prija mjesto gde ujutro pada direktna sunčeva svjetlost, dakle, istočna strana. Preko ljeta arabika odlično podnosi visoku temperaturu, tako da je poželjno držati je napolju, na terasi ili u vrtu, dok zimi treba da miruje i da prezimi na temperaturi od 16 do 18 stepeni.

Voli umjereno vlažnu zemlju, ali visoku vlažnost vazduha, pa je centralno grijanje njen najveći neprijatelj. Zaliva se isključivo ustajalom vodom, ljeti veoma obilno, uz povremeno prskanje lišća, a zimi zalivanje treba prilično smanjiti. Dobro je kada se zemlja između dva zalijevanja malo zasuši. Ljeti je treba povremeno prihranjivati mineralnim ili organskim đubrivom. U jesen i zimu nikako je ne treba đubriti jer tada miruje.

kafa-sjeme
Coffea arabica se sadi u veću saksiju, a odgovara joj humusna i kisela zemlja. U proljeće svake druge godine valja da je presadite u veću saksiju, dodavanjem zemlje na već postojeću, ali pazeći da joj ne povrijedite korijen. Ovo je veoma snažna biljka tako da najčešći problemi nastaju uslijed nepravilne nege. U slučaju da lišće opada, to znači da ste je držali na previše tamnom mjestu. Stoga je stavite na svjetlije mjesto ali ne na direktno sunce! Ako se listovi suše po obodu, biljka je bila na direktnom suncu. Stavite je u polusjenku, a ukoliko je poneki list sasvim požutio, odsjecite ga. Kada se lišće suši i propada, to znači da je biljci bilo previše toplo. Premjestite je na hladnije mjesto i pazite koliko je zalivate.

Na kraju, mnogi se pitaju da li će nakon uspješnog uzgoja biljke dočekati berbu i sebi skuvati kafu? Idealni uslovi u zatvorenom prostoru omogućiće biljci da procvjeta. Cvjetovi će sazreti, za šta im je potrebno od tri do pet godina, a samo nekoliko njih će formirati plod koji sadrži zrna kafe. Dakle, sigurno nećete dobiti dovoljno za cijelu šoljicu, ali ćete dobiti nekoliko zrna, koje možete ispeći, samljeti i skuvati zabave radi.

(lisa.rs)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender