25. 10. 2020.
BHRT: Građani moraju zamijeniti stare i dotrajale televizore kako bi imali digitalni signal

BHRT: Građani moraju zamijeniti stare i dotrajale televizore kako bi imali digitalni signal

BHRT: Građani moraju zamijeniti stare i dotrajale televizore kako bi imali digitalni signal

Ranije je najavljeno da testno emitovanje digitalnog signala u Bosni i Hercegovini, kada je riječ o javnim emiterima, počinje 29. septembra, a sada Vijeće ministara BiH treba donijeti odluku o ulasku komercijalnih TV kuća u digitalni sistem. Građani će takođe morati kupiti i odgovarajuće TV uređaje za prijem digitalnog signala.

Na današnjoj konferenciji za novinare koja je organizovana u prostorijama Bosanskohercegovačke radiotelevizije (BHRT) istaknuto je da će građani BiH morati kupiti odgovarajuće TV uređaje za prijem digitalnog signala, odnosno riječ je o promjeni starih televizora.

“Ukoliko testno emitovanje digitalnog signala počne 29. septembra, očekujemo prisustvo digitalnog signala u širem području Sarajeva, Mostara i Banje Luke. Također, uskoro očekujemo i da će pojedine TV stanice steći pravo ulaska u multipleks, odnos da će komeracijalne TV kuće biti zajedno s javnim emiterima. Da bi kompletno područje BiH imalo digitalnu sliku potrebno je donijeti određene odluke Vijeća ministara BiH, završiti nabavku i instalaciju opreme, kao i usaglasiti mjere koje se tiču prava ulaska i ostalih TV kuća u digitalni sistem BiH”, kazao je za Klix.ba pomoćnik direktora Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH za upravljanje radiofrekvencijskim spektrom Siniša Petrović.

Prema njegovim riječima, ukoliko sve protekne u najboljem redu, blizu 80 posto televizija moglo bi se naći u tom sistemu, a analogni sistem trebao bi se polako gasiti.

“Bitno je napomenuti da će građani BiH i dalje paralelno moći pratiti i analogni sistem, a preporuka stanovništvu je da ne kupuju bilo kakve dodatne uređaje za prijem digitalizacije, jer Vijeće ministara BiH treba donijeti odluku o kupovini bolje tehnologije. Digitalna slika omogućava od osam do petnaest kanala po jednoj frekfenciji, što znači da će svi imati signal putem zemaljskih antena i prvi put imati iskustvo koje imaju pretplatnici kablovskih operatera – višekanalni pristup”, naglasio je Petrović.

Podsjećamo, Ministarstvo prometa i komunikacija BiH donijelo je odluku o puštanju testnog digitalnog signala u BiH 29. septembra, što će prema riječima predstavnika Radiotelevizije Republike Srpske (RTRS) i BHRT-a omogućiti građanima BiH bolji kvalitet slike, manje šuma i veći broj kanala.

(klix.ba)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender