27. 10. 2020.
Hrvatska demantuje da su njeni avioni nadlijetali RS

Hrvatska demantuje da su njeni avioni nadlijetali RS

Hrvatska demantuje da su njeni avioni nadlijetali RS

Avioni Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i protivvazdužne odbrane nisu povredili vazdušni prostor BiH, rečeno je „EuroBlicu“ u Ministarstvu odbrane Hrvatske.

– Avioni su letjeli na planiranoj ruti, na području Hrvatske, te nije bilo povrede vazdušnog prostora. Naime, avioni MiG 21 HRZ i PZO, juče oko 11 časova, letjeli su na ruti Turanj (kod Karlovca) – Gvozdansko – Banova Jaruga – Varaždinske toplice – Sv. Ivan Zelina, te nakon toga natrag u bazu na Plesu. Let je bio dio redovne obuke i proveden je u skladu sa svim pravilima i propisima, a najavljen je 24 časa ranije preko sistema najave letova, čije su informacije dostupne i svim kontrolama vazdušne plovidbe u regiji – rekli su „EuroBlicu“ u Samostalnoj službi za odnose s javnošću i izdavaštvo Ministarstva odbrane Hrvatske.

 Stanovništvo opštine Kostajnica uznemireno je zbog posljednjih letova vojnih aviona iz susjedne Hrvatske, potvrdio je za „EuroBlic“ načelnik opštine Drago Bundalo.

– Živimo na granici i navikli smo da Hrvatska i iz vazduha kontroliše svoju granicu prema BiH. Međutim, nadlijetanje vojnih aviona 22. septembra je bilo u neobično niskom letu, što je posebno iritantno u trenutku napete političke atmosfere u BiH i regionu. Imamo saznanja da je riječ o borbenim avionima tipa MIG – kaže Bundalo.

Mada se u medijima pojavila informacija da je hrvatska avijacija, sa dva aviona, čak ušla u vazdušni prostor Republike Srpske, odnosno BiH, kod Novog Grada i Kostajnice, Bundalo nema takvih saznanja.

To pitanje smo zvanično, pored Ministarstva odbrane Hrvatske, uputili i njihovim kolegama iz BiH, te Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH.

U MUP Republike Srpske nezvanično saznajemo da oni nisu obaviješteni o navodnom upadu u vazdušni prostor RS. Kako saznajemo, tu informaciju plasirali su zabrinuti građani RS koji žive uz granicu sa Hrvatskom.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender