26. 10. 2020.
Književno veče ”Kod baba Ruže”: Pjesme Mite Travara iz Republike Ilovače

Književno veče ”Kod baba Ruže”: Pjesme Mite Travara iz Republike Ilovače

Književno veče ”Kod baba Ruže”: Pjesme Mite Travara iz Republike Ilovače

Sinoć je u Banjaluci promovisana druga zbirka pjesama banjalučkog novinara i pjesnika Mite Travara.

Promocija je upriličena u, za književne prilike, neobičnom ambijentu- kafani “Krajišnik”, kod Banjalučana popularno “Kod baba Ruže”.

Govoreći o zbirci pjesama “Republika Ilovača”, Travar je rekao da je ona plod četvorogodišnjeg rada, ali se osvrnuo i na ambijent pod kojim je ona promovisana.

“Čast bibliotekama, vijećnicama, muzejima, ali za mene je kafana bila i ostala jedan od najvećih stubova kulture. Tu, nakon redakcije, provodim i najveći dio vremena. Sad, da li je to dobro ili nije, neću da ulazim u to”, rekao je Travar, a onda se osvrnuo i na probleme koje stvaraoci.

“Pisati u ova vremena, a posebno poeziju, jalov je posao. Zbirka je odštampana u 300 primjeraka. Za ovakve radove ne postoji distribucija, a ni velika zainteresovanost. Zato, ja sve te primjerke podijelim prijateljima, kolegama i rodbini”.

Kada bi nekako trebalo opisivati ovu knjigu neverbalno, ništa ne bi moglo bolje da je opiše od njene naslovne strane, rekao je jedan od recenzenata Goran Dakić.

“Ta naslovno strana pokazuje i karakter Republike Ilovače. To su oni  polujakšićevski i poludisovski grobovi, a ovaj prst je definitivno prst Mite Travara. Ono šo je najvažnije za svakog ko piše, a neuporedivo važnije za onog ko piše poeziju je osvajanje takozvane pjesničke samosvijesti koja se manifestuje u dva pravca: Jedan pravac podrazumjeva pronalaženje sopstvenog glasa, sopstvenog stiha, sopstvene rečenice. Drugi pravac manifestuje tu samosvijest o vlastitom djelu, o onome što ste napisali. Taj drugi pravac možete da doživite i da ga spoznate tek  u neposrednom kontaktu i razgovoru sa pjesnikom”, kaže Dakić.

Zbirka “Republika Ilovača” je druga zbirke poezije Mite Travara. Prva zbirka “Pozdrav iz sunčanog hemeroida”, dobila je nagradu “Mak Dizdar”.

(Pressrs.ba)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender