27. 10. 2020.
Venecijanska komisija: Svrha referenduma da potkopa odluke Ustavnog suda

Venecijanska komisija: Svrha referenduma da potkopa odluke Ustavnog suda

Venecijanska komisija: Svrha referenduma da potkopa odluke Ustavnog suda

STRAZBUR – Venecijanska komisija Savjeta Evrope izrazila je danas uznemirenost zbog činjenice da, uprkos odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od 17. septembra o obustavljanju referenduma u Republici Srpskoj zakazanog za 25. septembar, vlasti u RS ipak namjeravaju da organizuju referendum.
“U državi u kojoj je na snazi vladavina prava, odluke Ustavnog suda se primjenjuju i nisu predmet glasanja, bilo poslanika ili naroda”, saopštio je danas predsjednik Venecijanske komisije Ðani Bukvikijo, objavljeno je na sajtu Saveta Evrope.
Bukvikijo navodi da je svrha referenduma u RS da potkopa autoritet odluke Ustavnog suda koji je, kako podsjeća, proglasio Dan Republike Srpske neustavnim jer ga smatra diskriminatorskim u pogledu nesrpskih stanovnika tog entiteta.
“To nije prihvatljivo. Poslije nove odluke Ustavnog suda, jedina moguća legitimna reakcija vlasti u entitetu koji pripada državi članici Savjeta Evrope jeste da ne održi referendum”, zaključio je predsjednik Evropske komisije.
Venecijanska komisija je savjetodavno tijelo Savjeta Evrope koje se bavi ustavnim i izbornim pitanjima i radom demokratskih institucija. Osnovana je 1990. godine, na kraju hladnog rata, radi pružanja odgovora na hitna pitanja u vrijeme uvođenja savremene liberalne demokratije u zemljama koje su u to vrijeme izlazile iz socijalizma.
Komisija je u međuvremenu nadrasla izvorni zadatak pružanja tehničke pomoći bivšim komunističkim zemljama i danas na različite načine promoviše standarde demokratije u skladu sa dostignućima evropskog ustavnog nasljeđa.
Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender