29. 10. 2020.
Kako se pravilno koristi bijeli luk (a da nije protiv vampira)

Kako se pravilno koristi bijeli luk (a da nije protiv vampira)

Kako se pravilno koristi bijeli luk (a da nije protiv vampira)

Bijeli luk je jedna od najmoćnijih biljaka na svijetu koja je u upotrebi već hiljadama godina zahvaljujući svojim snažnim ljekovitim svojstvima.

On je redovan gost u našim jelovnicima, ali i biljka kojoj se rado okrećemo kada imamo prehladu ili gripu. U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a da je zaista ljekovit potvrđuju i stručnjaci.

U bijelom luku se nalazi gotovo stotinu aktivnih hemijskih spojeva, a među njima i nekoliko antioksidansa – spojeva koji smanjuju trošenje i opterećenost ćelija organizma. Јoš nije sasvim jasno kako svi sastavni dijelovi bijelog luka djeluju u tijelu, ali on zaista djeluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje disajnih puteva, antikancerogeno i protivupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse, pojasnila je nutricionistica Mateja Mrmić.

Bijeli luk svoja ljekovita svojstva može zahvaliti moćnom spoju alicinu kojim se ova biljka brani od napada bakterija i gljivica.

Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno djelovanje bijelog luka, trebali biste ga često i pravilno konzumirati.

1. Prije konzumacije obavezno ga zgnječite kako biste podstakli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin.

2. Svaki dan trebali bismo pojesti najmanje tri češnja bijelog luka.

3. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju.

4. Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko – ne više od 10 minuta.

Mnogi izbjegavaju da jedu bijeli luk zbog njegovog snažnog mirisa. Važno je znati da je on posljedica tvari koje sadrže sumpor i koje mu daju ljekovita svojstva. Problem neugodnog zadaha nakon konzumacije možete riješiti žvakanjem peršunovog lišća, zrna kave ili komorača.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender