25. 10. 2020.
Bapski savjeti za mame i trudnice, jeste li čuli za neke od njih?

Bapski savjeti za mame i trudnice, jeste li čuli za neke od njih?

Bapski savjeti za mame i trudnice, jeste li čuli za neke od njih?

Možda vam se čini da to postoji samo kod nas, ali bapski savjeti oko brige za novorođenče, njege porodilje i trudnica postoje u cijelom svijetu i sa njima se susreću mnoge žene širom planete. Za vas smo pronašli neke najzanimljivije, ali i najbizarnije.

Jeste li ikad od svoje bake, tetke, strine čuli da porodilja ne bi trebalo da se kupa niti izvodi bebu napolje prije nego prođe 40 dana od poroda. Isto tako vjeruje se da bi bebu dok je još uvijek mala iz šetnje trebalo vraćati kući drugim putem, a ne onim kojim ste otišli. Tu su još i oni da bebu ne stavljate ispred ogledala, da mu ne stojite iznad glave i još mnogi.

Jedan od bizarnijih savjeta za koje smo čuli je svakako onaj da bubuljicu ili crvenilo na bebinom licu namažete menstrualnom krvi i problem će nestati. Uvrnuto, zar ne? Evo koje još čudne savjete slušaju mame širom svijeta.

  • Ne dozvolite da vam žena koja ima menstruaciju drži bebu. Mnoge starije žene vjeruju da menstrualni ciklus na neki čudan način može loše uticati na bebu.
  • Ne jedite jagode ukoliko ste trudni. Ovo babe savjetuju jer vjeruju da će beba kad se rodi na koži imati trajni biljeg nalik na ovo voće.
  • Ne gledajte miša ako ste trudni. U miša ne bi trebalo gledati da se dijete ne bi rodilo sa velikim dlakavim biljegom na koži.
  • Ne gledajte strašne i ružne stvari za vrijeme trudnoće a to sve zato da ne biste rodili ružno dijete.
  • Ne dozvolite da mačka priđe bebi dok spava. U mnogim kuluturama se vjeruje da mačka može ukrasti dah bebe.

Čudan način za oblikovanje bebinog pupka.
Da bebin pupak ne bi virio vani, već bio lijep unutra, prema bapskim vjerovanjima, potrebno je pupak premazati jajetom, na njega staviti kovanicu, stisnuti prema dolje i zalijepiti samoljepljivom trakom te držati tako sedam dana.

Kako da zaustavite mlijeko. Ovo sigurno nećete probati. Naime bapska priča glasi, da biste zaustavili produkciju mlijeka u dojkama, treba da izdojite mlijeko u šolju, prelijete ga preko kamena i kad se mlijeko na kamenu osuši, ni vi nećete više imati mlijeka.

(lifepressmagazin.com)

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender