28. 10. 2020.
Ekološka kuća kao arhitektonski dijamant

Ekološka kuća kao arhitektonski dijamant

Ekološka kuća kao arhitektonski dijamant

Dopola uronjena u pješčani predio ostrva Tersheling na sjeveru Holandije, impresivna kuća za odmor prikladno je nazvana “Dune House” (Pješčana dina). Luksuzna kuća uzdiže se poput dijamanta preko okolnih dina i nudi zadivljujuć pogled na Sjeverno more.

Kuću je projektovao arhitektonski biro “Marc Koehler Architects” sa sjedištem u Amsterdamu. Na njen jedinstven oblik u najvećoj mjeri su uticale prirodne sile koje dominiraju u okolini – lokalni vjetrovi, more i sunce. Dizajn kuće je prvenstveno kontekstualan pa je iz ovog razloga svaki materijal odabran nakon pažljivog ispitivanja boja i tekstura nađenih u njenom okruženju.

Kao rezultat nastao je interesantan arhitektonski objekat, drveni dijamant čija svaka strana izgleda drugačije. Razne nijanse sive, braon, oker i zelene boje prenijete su iz okoline kako na eksterijer, tako i na enterijer kuće.

Donji nivo kuće izgrađen je od livenog betona u tamnijoj nijansi sive kako bi podsjećao na bazaltne stijene koje se mogu naći na ostrvu, dok je beton korišćen za gornji nivo kuće ofarban u svijetlu nijansu braon boje nalik pješčanim dinama. Kuća je obložena daskama od netretiranog crvenog kedra koji će tokom vremena mijenjati boju od oker do srebrnasto sive.

Plan kuće sastoji se iz niza platformi raspoređenih spiralno oko kamina koji predstavlja centralno jezgro kuće. Hodajući od platforme do platforme, svaki par stepenika iznad prethodne, uviđa se interesantna vizuelna i prostorna veza između prostorija, ali i veza sa okruženjem kuće jer je svaki prozor oblikovan i pozicioniran na poseban način, uvijek u zavisnosti od funkcije prostorije.

Tako su prozori u kuhinji postavljeni na standardnoj visini, u dnevnoj sobi postavljeni su niže, dok na najvišem nivou prozori od poda do plafona omogućuju pregledan pogled nadole.

“Dune House je inspirisana šetnjom preko dina u blizini kojih je kuća izgrađena, hodom od dine do dine, gore i dole u potrazi za mestom odakle se pruža najlepši pogled na more”, navodi se iz biroa.

Kuća je opremljena sistemom za prirodno hlađenje koji je čini ekološkom. U sjevernu i južnu fasadu kuće ugrađene su rešetke kojima se može upravljati. Krov je opremljen pametnim ventilacionim sistemom koji otpušta prekomjernu toplotu koja se podiže u gornji nivo kuće. Solarni paneli postavljeni su iza kuće, a unutrašnjost je opremljena štedljivim uređajima i rasvjetom.

Dijelovi kuće izrađeni od drveta su laserski sječeni i prefabrikovani prije isporuke na ostrvo što je omogućilo drastično smanjenje vremena izgradnje i umanjilo narušavanje prirodne okoline tokom gradnje.

(kucastil.rs)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender