23. 10. 2020.
Fudbalerke Banjaluke žale se na diskriminaciju

Fudbalerke Banjaluke žale se na diskriminaciju

Fudbalerke Banjaluke žale se na diskriminaciju

Šampionke RS i vicešampionke BiH dobile su od Grada Banjaluka 10.000 KM, a FK Borac, koji je ispao iz muške Premijer lige, 250.000 KM.

Navodeći ove cifre, predsednik ŽFK Banjaluka Zoran Aleksić poručio je da se nada da fudbalerke ubuduće“neće biti žrtve diskriminacije”.

 – Ako su fudbalski prvoligaši sportisti prve kategorije, onda to treba da vredi i za muškarce i za žene, a ne da se na ženski fudbal gleda kao na manje vredan sport – poručio je Aleksić.

Nakon što je rukovodstvo kluba nedavno najavilo da će ŽFK Banjaluka, iako favorit takmičenja, odustati od Premijer lige BiH, jer nema novaca za putovanja na utakmice, iz Gradske uprave je stigla hitna uplata. Dobili su i obećanje da će, uz ranije dodeljenih 7.000 KM, te dodatnih 3.000 KM, dobiti još oko 2.000 KM iz budžetske rezerve.

– Biće to dovoljno da izguramo jesenju polusezonu, ali pitanje je kako ćemo proći u budžetu za 2017. godinu – kaže Aleksić.

U gradskom Savetu za sport, na čiji se predlog klubovima dodeljuje novac, tvrde da su fudbalerke “dobile i više nego što im po pravilniku pripada”. Uz uspeh na takmičenjima boduje se i tradicija kluba i masovnost sporta, što ŽFK Banjaluka, osnovanom 2011. godine, ne ide na ruku.

Grad je dva puta vanredno dodeljivao novac ŽFK Banjaluka, na intervenciju zamenice gradonačelnika Jasne Brkić, koja, kao bivša sportistkinja, zdušno podržava fudbalerke.

Banjalučke fudbalerke, popularne “pčelice” nastupaju pod motom  „Moj klub – moj grad“. Iako najmlađe u ligi, od osnivanja su u vrhu ženskog fudbala u BiH.

Igraju na stadionu FK „Rekreativo“, koji su fudbaleri iz Česme bratski podelili sa koleginicama.

Igračice odlaze u inostranstvo

ŽFK Banjaluka suočava se i sa kadrovskim problemima.

Šest igračica prvog tima i trener karijeru su nastavili u inostranstvu, pošto im Banjaluka ne pruža uslove kakve mogu dobiti u evropskim klubovima.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender