05. 03. 2021.
Incko: Prerani odlazak Kopanje – veliki gubitak za BiH

Incko: Prerani odlazak Kopanje – veliki gubitak za BiH

Incko ohrabren činjenicom da je prevladao mir

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ohrabren je činjenicom da je 25. septembar prošao bez incidenata i da je prevladao mir, saopšteno je danas iz OHR-a.

Incko je pozvao političke aktere na svim stranama da se uzdrže od agresivne retorike i retorike koja vodi daljim podjelama i da se posvete procesu pridruživanja EU.

“Referendum je održan u jednom dijelu zemlje, ali građani i njihovi lideri i dalje su suočeni sa istim osnovnim pitanjem – kako poboljšati život građana. U prošli utorak je EU ponudila BiH šansu da zajedničkim naporima krene za svojim susjedima putem ka većoj stabilnosti i prosperitetu. To mora biti u fokusu”, naglasio je on.

Prema njegovim riječima, referendum o Danu Republike Srpske nema zakonske osnove budući da se njime direktno krši odluka Ustavnog suda BiH, te stoga on predstavlja osporavanje Ustavnog suda BiH, njegove odluke, ustavnog okvira zemlje i vladavine prava u BiH.

“Razočaran sam što se rukovodstvo Republike Srpske, umjesto da se fokusira na otvaranje radnih mjesta, poboljšanje usluga i borbu protiv korupcije, opredijelilo da krši vladavinu prava i vodi Republiku Srpsku i njene građane dalje od reformi, a prema izolaciji”, naveo je Incko.

U saopštenju se navodi da vlasti Republike Srpske moraju provesti odluku Ustavnog suda BiH iz novembra 2015. godine što je prije moguće, tako što će uskladiti Zakon o praznicima Republike Srpske sa odlukom Ustavnog suda.

Međunarodna zajednica zadržava instrumente za osiguranje provođenja Mirovnog sporazuma.

U predstojećem periodu visoki predstavnik obaviće konsultacije sa širom međunarodnom zajednicom o koracima koji slijede, a o ovom pitanju izvijestiće i Savjet bezbjednosti UN.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender