23. 10. 2020.
Kurir: Kusturica zbog Dodika ostao bez Zlatnog lava

Kurir: Kusturica zbog Dodika ostao bez Zlatnog lava

Kurir: Kusturica zbog Dodika ostao bez Zlatnog lava

Slavni režiser Emir Kusturica požalio se prijatelju da nije dobio Zlatnog lava na festivalu u Veneciji jer je crvenim tepihom prošetao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, piše Kurir.

Kusta je slovio za jednog od favorita za prestižnu nagradu, ali žiri Mostre odlučio je da njegov film „Na mliječnom putu“, s Monikom Beluči u glavnoj ulozi, ipak ne bude laureat. Zapravo, sve je politizovano i to se proslavljenom umjetniku nimalo nije svidjelo, piše Kurir.

Profesor razočaran

– Profesor mi je rekao da zna da nije dobio Zlatnog lava u Veneciji zbog prisustva Milorada Dodika u Veneciji i velikog prijateljstva s njim. Sve je dobilo političku dimenziju, a taj skandal je zabiberen pričama o referendumu u Republici Srpskoj. Užasno se razočarao, ali ne žali za nagradom, jer više mu je stalo do pravog prijateljstva nego do priznanja. Svakako, poslije Venecije i saznanja da mu je zbog pojavljivanja Dodika na crvenom tepihu izmakla nagrada koju smo svi očekivali, donio je čvrstu odluku da više ne učestvuje na festivalima, što je i saopštio medijima – rekao je za Kurir Kusturičin blizak prijatelj.

Nije baš praksa da se političari pojavljuju na filmskim festivalima, ali Dodik je bio tamo kao prvi čovjek Srpske, koja je mnogo doprinijela da „Na mliječnom putu“ bude snimljen. On ističe da je jasno da se stranci otvoreno protive održavanju referenduma o Danu RS, a Kustina bliskost s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i njegova česta gostovanja u Rusiji dodatno su doprinijeli tome da ostane bez glavne nagrade na festivalu na kojem je trijumfovao još 1981. sa „Sećaš li se Doli Bel“.

Ne prihvata krivicu

Ipak, nisu mogli da jedan kvalitetan film skroz zanemare zbog politike, pa je „Na mliječnom putu“ dobio priznanje Mladi zlatni lav. Redakcija Kurira je pokušala da stupi u kontakt sa Emirom Kusturicom, ali bezuspješno. Predsjednik Republike Srpske informaciju do koje je došao Kurir dovodi u vezu sa „iskvarenim vrijednostima“, prenosi Kurir.

“To govori o iskvarenim vrijednostima. Nešto je vrijedno sa stanovišta umjetnosti ili nije vrijedno. A to da li je neko tu ili nije, uopšte ne treba da bude važno. Ne vidim zašto bi to bio problem, ja vodim politiku u RS, nemam nijedno krivično djelo iza sebe”, odgovara Dodik za Kurir i dodaje da ono što on vidi jeste da je Kusturičin film „visoke umjetničke vrijednosti, nabijen sadržajem“:

“Šta je kriterijum venecijanskog festivala, ne znam. Ne prihvatam da ja budem kriv. Nisam babaroga. Prijateljstvo s njim mi je veoma važno jer je veliki umjetnik”, rekao je Dodik za Kurir.

“Prije svega sam sarađivala s njim na umjetničkom nivou, a sve što se tiče politike, vjerujte mi, niti znam, niti se time bavim, i zato nisam kompetentna. Ipak, ono što mogu ovako laički da kažem jeste da Kusturica ne priča ništa napamet i da mu treba vjerovati sve što kaže – naglasila je glumica Sloboda Mićalović, koja igra u filmu „Na mliječnom putu“ i koja je bila u Veneciji.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender