01. 11. 2020.
Mektić: Nema pregovora sa selefijama

Mektić: Nema pregovora sa selefijama

Mektić: SIPA će privesti Dodika ako se ne odazove pozivu Tužilaštva BiH

Ministar bezbednosti BiH, Dragan Mektić izjavio je da će Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) privesti predsednika Srpske, Milorada Dodika, ako se ne odazove na poziv Tužilaštva BiH na saslušanje u svojstvu osumnjičenog zbog održavanja referenduma o Danu RS, koji je zabranio Ustavni sud.

– Ako se ne odazove, a razlog za neodazivanje bude neopravdan, da nije bio sprečen nekom višom silom, izdaje se naredba o prislinom privođenju. Ići će se na njegovo prisilno privođenje i tu je Zakon o krivičnom postupku vrlo jasan – niko nema pravo da se ne odazove pozivu Suda ili Tužilaštva – rekao je Mektić.

Mektić je danas istakao da je i podnošenje disciplinske tužbe protiv Gorana Salihovića, glavnog tužioca Tužilaštva BiH, bilo očekivano s obzirom na količinu dokaza koji su pribavljeni o zloupotrebi položaja.

On je ipak dodao da je ipak očekivao da će ova tužba biti prioritet VSTV, te da je tužba morala biti podnesena dosta ranije, piše Klix.ba

– Ukoliko imate takvu situaciju, kada je u pitanju glavni tužilac, da je u pitanju mešetarenje sa nekim predmetima, onda to mora biti prioritet, ne možete čekati mesec-dva da se te stvari razvijaju i da kalkulišete kako će se razvijati neke političke prilike pa da uskladite svoje ponašanje sa nekim političkim odnosima. To nije bilo korektno, to se trebalo pre završiti. Sve ostalo je za mene bilo očekivano i treba da se desi što pre kako bi onda nesmetano krenuli u obračun sa krupnim koruptivnim aferama – kaže Mektić.

Ministar bezbednosti BiH veruje da će odlaskom Salihovića početi i hapšenja “krupnih riba”.

– Kada zavirite u biografiju Salihovića, vidite da on niti jedne optužnice u životu nije napisao i podigao, nijednu istragu nije proveo – dodao je između ostalog Mektić za Klix.ba

Mektić kaže kako se nada da će ovaj put VSTV tražiti osobu koja ima profesionalno iskustvo, odlučnost, hrabrost i poštenje.

– To su ključne karakteristike glavnog tužioca i ako se opet bude izabrala osoba bez tih kvalifikacija, pitanje je vremena kad ćemo opet zapasti u iste problem – kaže on.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender