28. 10. 2020.
Turisti obećao pomoć, pa ga izbacio iz auta u tunelu

Turisti obećao pomoć, pa ga izbacio iz auta u tunelu

Novina za vozače u BiH: Uskoro zabrana vožnje vozila s inostranim tablicama

Vozači koji imaju stalno boravište u BiH neće moći da voze auta registrovana u inostranstvu, predviđeno je Izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima u BiH koje su u toku.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja RS kaže da je sada učestala praksa da se doveze automobil iz strane zemlje u kojoj su plaćene dadžbine, a nesmetano se godinama vozi u BiH.

 – Nije u redu da neko doveze auto iz Slovenije gde je platio registraciju i putarinu, a bez problema ga vozi sa slovenačkim tablicama na našim putevima. U Srbiji, na primer, ne možete da vozite vozilo koje je registrovano u inostranstvu sa domaćom vozačkom dozvolom – ističe Radović.

Izmenama zakona ovaj problem će biti rešen.

– Za sada nisu određene sankcije za ovaj prekršaj, ali mi ćemo svakako na javnoj raspravi o predloženim izmenama, koja je zakazana u novembru u Parlamentu BiH, predložiti novčane kazne – kaže Radović.

Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kaže da korištenjem vozila sa stranim tablicama vozači čine carinski prekršaj. Međutim, ove zloupotrebe je teško utvrditi.

– Ti vozači ne plaćaju uvozne dažbine BiH i voze neocarinjene automobile. Po toj logici svi bi mogli da dovezu vozilo iz inostranstva bez carinjenja – kaže Kovačević.

Milenko Jaćimović, predsednik Udruženja za unapređenje bezbednosti u saobraćaju Banjaluka, kaže da je ranijim zakonima o saobraćaju bilo propisano da neko ko živi u BiH ne može da vozi automobil sa stranim registarskim tablicama.

– Neko plaća carinu i poreze na uvoz automobila, a nekom rođak uveze auto i on ga vozi bez problema – kaže Jaćimović.

Prema podacima UIO BiH, za osam meseci u BiH je uvezeno 41.214 putničkih motornih vozila ukupne vrednosti 482,5 miliona KM. Naplaćene su uvozne dažbine u vrednosti od 100 miliona KM.

Visoke kazne

Izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima u BiH novčane kazne za kršenje saobraćajnih propisa, kao što je prekoračenje brzine, vožnja pod uticajem alkohola, kreću se od 400 do 1.000 KM.

– Kritičari zakona kažu da su kazne previsoke u odnosu na naš standard, ali upravo je smisao novčanih kazni da odvraćaju vozače od kršenja propisa – ističe Milija Radović.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender