30. 10. 2020.
Podnesena disciplinska tužba sa zahtjevom za suspenziju Gorana Salihovića

Podnesena disciplinska tužba sa zahtjevom za suspenziju Gorana Salihovića

Podnesena disciplinska tužba sa zahtjevom za suspenziju Gorana Salihovića

Kancelarija disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH danas je podnijela prvostepenoj disciplinskoj komisiji disciplinsku tužbu protiv glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića zbog pritužbi o povredi njegovih dužnosti, saopšteno je iz VSTS-a.

Pritužba o povredi dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH je registrovana po službenoj dužnosti 8. avgusta, na osnovu medijskih navoda.

Nakon provedene istrage, Kancelarija disciplinskog tužioca je utvrdila da postoji dovoljno dokaza da je tuženi izvršio disciplinske prekršaje, i to propuštanje da traži svoje izuzeće od postupanja po predmetima kada postoji sukob interesa, te upuštanje u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku.

Utvrđeno je da je Salihović omogućavao vršenje dužnosti tužioca licima koje na to nisu zakonom ovlaštena, miješanje u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruisanja ili podcjenjivanja njihovih aktivnosti, te namjerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTS-a BiH.

Kancelarija disciplinskog tužioca takođe je utvrdila da postoji dovoljno dokaza da Salihovićevo ponašanje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva.

Kancelarija disciplinskog tužioca je u navedenoj tužbi zatražila izricanje disciplinske mjere razrješenje od dužnosti tuženog, te uputila zahtjev prvostepenoj disciplinskoj komisija VSTS-a BiH da donese odluku kojom će glavni tužilac Tužilaštva BiH biti udaljen od obavljanja dužnosti do okončanja disciplinskog postupka.

“S obzirom na to da je značajan dio dokazne građe na kojoj je tužba utemeljena prikupljen od drugih državnih institucija i označen određenim stepenom tajnosti, u smislu Zakona o zaštiti tajnih podataka, imajući u vidu ograničenja koja nameće ovaj propis, Kancelarija nije u mogućnosti pružiti javnosti detaljnije informacije o činjeničnom osnovu tužbe”, navedeno je u saopštenju.

Iz istih razloga, zatraženo je isključenje javnosti u cjelokupnom toku disciplinskog postupka, navodi se u saopštenju VSTS-a.

Prvostepena disciplinska komisija VSTS-a će, u okviru rokova propisanih Poslovnikom, ispitati navode tužbe i zahtjev za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH, koji je podnijela Kancelarija disciplinskog tužioca.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender