22. 10. 2020.
Prekinut lanac ”lažnih mladoženja” koji su se ženili zbog papira

Prekinut lanac ”lažnih mladoženja” koji su se ženili zbog papira

Prekinut lanac ”lažnih mladoženja” koji su se ženili zbog papira

Slovačka policija presekla je uhodani kanal kojim su mahom Srbi, Crnogorci ili Makedonci preko lažnih brakova za 3.500 evra dolazili do boravišnih i radnih dozvola u Nemačkoj, Danskoj i drugim zapadnim zemljama

Uhapšena su petorica Slovaka koji su od toga napravili rentabilni biznis.

Slovakinje bi prvo sredile sva dokumenta za venčanje u inostranstvu, a zatim su vođene u Srbiju gde bi nakon sklapanja braka dobijale 3.500 evra.

“Zatim bi zajedno sa svojim lažnim suprugom odlazile u Nemačku ili Dansku i tražile dozvolu za boravak”, kazala je danas za on lajn dnevnik Aktuality.sk portparol slovačke policije Denisa Balogova.

Dozvolu za boravak Slovakinje bi u Nemačkoj dobijale lako pošto su državljanke članice Evropske unije, a mladoženjama sa zapadnog Balkana odobravan je takođe bez problema boravak po osnovu spajanja porodice.

Slovačka policija uhapsila je petoricu članova te organizovano grupe, dvojica šefova ostaje tokom istrage u zatvoru dok su preostala trojica puštena da se brane na slobodi. Za krivično delo šverca imigranata preti im po slovačkim zakonima od dve do osam godina zatvora.

Istraga za sada ima čvrste dokaze za pet, a ispituje se još najmanje 20 takvih lažnih namenskih brakova koje su sklopile Slovakinje starosti od 21 do 43 godine sa muškarcima sa zapadnog Balkana.

Od početka godine slovačka policija uhapsila je 23 osobe koje su organizovale lažne brakove da imigranti uglavnom iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Indije i Nigerije dođu do legalnih dozvola za boravak i rad u Nemačkoj ili Danskoj.

(Mondo)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender