23. 10. 2020.
Otvoreno pismo zbog katastrofalnog rada Suda i Tužilaštva BiH

Otvoreno pismo zbog katastrofalnog rada Suda i Tužilaštva BiH

Sud BiH: CIK s pravom odbio ustupanje dokumentacije MUP-u RS

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH dobila je odgovor Suda BiH da “kao državni organ vlasti nije bila dužna dostaviti Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske bilo kakvu informaciju ili dokaze”.

CIK BiH obratio se 14. septembra Sudu BiH za davanje uputstava za postupanje u slučaju naredbe Osnovnog suda u Derventi za privremeno oduzimanje određene dokumentacije koju posjeduje Komisija.

Sud je do navedenog odgovora došao analizirajući odredbe Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske i Zakona o krivičnom postupku BiH, saopšteno je iz CIK-a.

U odgovoru Suda BiH konstatuje se da je CIK ispravno postupio zato što se Osnovni sud u Derventi nije obratio Sudu BiH sa zahtjevom za pravnu pomoć.

Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske 15. septembra uhapsili su šest lica na području opštine Derventa zbog sumnje da su izvršila krivična djela falsifikovanje isprave i zloupotreba biračkog prava.

Oni su osumnjičeni da su falsifikovali dokumentaciju na osnovu koje su registrovali najmanje 1.471 birača koji glasaju putem pošte iz inostranstva, a Osnovni sud u Derventi izdao je naredbu o oduzimanju spornih prijava glasača iz CIK-a.

CIK je 14. septembra odbio da postupi po naredbi Suda i policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske preda traženu dokumentaciju.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender