25. 10. 2020.
Ukidaju se table “Dobrodošli u Republiku Srpsku”?

Ukidaju se table “Dobrodošli u Republiku Srpsku”?

Ukidaju se table “Dobrodošli u Republiku Srpsku”?

Na svim graničnim prelazima u Bosni i Hercegovini uskoro će stajati zastava i obilježja države BiH, što do sada nije bio slučaj.

Kada, na primjer, iz Crne Gore preko graničnog prelaza Sitnica kod Trebinja ulazite u BiH, dočekuje vas velika tabla sa ćiriličnim natpisom “Dobro došli u Republiku Srpsku“” i engleskim “Welcome to Republic of Srpska”, ali nigde nema nikakvog obilježja BiH.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO BiH Ratko Kovačević rekao je za Fenu da, kada je riječ o državnim obilježjima na graničnim prelazima, na njima moraju stajati sva obilježja države BiH.

To je potvrdila i portparolka Granične policije BiH Sanela Dujković, koja je rekla da je Savjet ministara BiH u martu 2016. zadužio sve bosanskohercegovačke institucije da preduzmu mjere radi otklanjanja uočenih nedostataka ili nepravilnosti pri isticanju zastava BiH na institucijama, graničnim prelazima i diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

“Granična policija BiH zadužila je sve organizacione jedinice da uklone uočene nedostatke i zamjene zastave, te su podjeljene 144 nove zastave za jarbole i 105 novih zastava za smještajne objekte organizacionih jedinica”“, rekla je Dujković, prenosi Avaz.

Istakla je da na graničnom prelazu ne može da stoji samo tabla s nazivom nekog od bosanskohercegovačkih entiteta ili zastava entiteta, a da nisu postavljene tabla i zastava BiH.

Bosna i Hercegovina ima 83 granična prelaza, od čega je 55 međunarodnih, a 28 za pogranični saobraćaj.

U međunarodne granične prelaze se ubrajaju i četiri međunarodna aerodroma u BiH – Sarajevo, Tuzla, Mostar i Banjaluka.

(Nezavisne)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender