30. 10. 2020.
Danas Googl slavi punoljetstvo (VIDEO)

Danas Googl slavi punoljetstvo (VIDEO)

Danas Googl slavi punoljetstvo (VIDEO)

Najveći svjetski pretraživač danas slavi 18. rođendan i tome u čast, napravili su sličicu koju vidite kad ga otvorite, a koja je u pravom rođendanskom duhu i raspoloženju!

Osnivači Larry Page i Sergey Brin upoznali su se na Sveučilištu Stanford 1995. Do 1996. napravili su pretraživač (u početku se zvala BackRub) koji je na temelju veza određivao važnost pojedinačnih web-stranica.

Larry i Sergey nazvali su pretraživač koju su izradili “Google”, prema riječi “googol”, matematičkog pojma za 1 iza kojeg dolazi 100 nula. Google Inc. nastao je 1998. kada je suosnivač firme Sun Andy Bechtolsheim napisao ček na 100.000 USD firmi koja do tada nije ni postojala.

Danas ovaj gigant ima preko 47 hiljada zaposlenih i više od 70 predstavništava u preko 40 svetskih zemalja, a dostupan je na preko sto jezika. Iako je ova tehnološka kompanija osnovana početkom septembra 1998, tačnije 4. septembra, Google proslavlja rođendan baš na današnji dan – 27. septembra, jer je pretraživač tada zvanično počeo sa radom.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender