21. 10. 2020.
Nikšić: Nije normalno da ulica određuje ko će biti vlast

Nikšić: Nije normalno da ulica određuje ko će biti vlast

Nikšić: Sada je jasno da je Izetbegović prodao državu

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić izjavio je da je, nakon izjave predsjednika RS Milorada Dodika da mu je Bakir Izetbegović dao više nego što je mogao sanjati, jasno da je lider SDA BiH prodao državu.

Dodik je, kazao je Nikšić, samo potvrdio ono o čemu se u SDP-u mjesecima govori. “Definitivno je sada jasno da je Bakir Izetbegović faktički prodao državu i interese očuvanja jedinstva BiH pristajući u kafani na Dodikove zahtjeve u vezi mehanizma koordinacije.

Nakon toga Izetbegović i njegova SDA otišli su i korak dalje pa su u takav mehanizam ugradili i kantonalni odnosno Čovićev veto na sve odluke”, rekao je Nikšić za sarajevsku N1 TV. Time je, kazao je, BiH svedena na volju Dodika i Dragana Čovića. Ako je cijena koju treba platiti za napredak na EU putu konfederalno uređenje i podjela Bosne i Hercegovine, onda nama takva EU ne treba, reka je Nikšić i dodao: “Puno je bitnije zaustaviti razgradnju države, jer je nedopustivo da je kompromis u režiji SDA samo ono što dozvole politike HDZ i SNSD.

U EU može ući samo jedinstvena država BiH, a ne neke tri mini etničke državice kako to očito žele Izetbegović, Dodik i Čović. Vrhunski interes svih nas u ovom trenutku je da se takva politika zaustavi”, naveo je Nikšić. Nikšić je pozvao građane da na lokalnim izborima u BiH, 2. oktobra jasno kažu “ne” takvoj politici. Dodik je gostujući u Presingu regionalne N1TV rekao da je u mehanizam koordinacije uključena jedna formulacija koja do sada nije postojala u bh. političkom sistem, a to je da za većinu za odlučivanje i kvorum može učestvovati samo ovlašteni predstavnik Vlade RS, ne neko ko se proglasio da predstavlja Srbe.

“Taj ovlatćeni predstavnik RS će moći da ide samo sa potpisanim nalogom Vlade RS. Smatram da je ovo dobro za BiH i da će popraviti odnose. Iznenadilo mi je kako je Izetbegović brzo pristao na naš zahtjev. Mi smo dobili sve, jer ako nema potpisanog naloga od Vlade RS nema niti zasedanja u Sarajevu”, kazao je Dodik.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender