22. 10. 2020.
Sputnjik: Izetbegović od Mektića i prije referenduma tražio privođenje Dodika

Sputnjik: Izetbegović od Mektića i prije referenduma tražio privođenje Dodika

Sputnjik: Izetbegović od Mektića i prije referenduma tražio privođenje Dodika

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović tražio je od ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića još prije referenduma da Agencija za istrage i bezbednost BiH (SIPA) spriječi i privede na saslušanje glavne organizatore, uključujući i Milorada Dodika, saznaje Sputnjik iz izvora bliskog Srpskoj demokratskoj stranci iz čijih je Mektić redova.

Mektić, koji kao kadar SDS-a u Sarajevu dijeli vlast sa SDA i HDZ-om, pravdao se Izetbegoviću da je to nemoguće uraditi dok se referendum ne održi, ali je obećao da će preduzeti sve odmah nakon referenduma, navodi isti izvor, dodajući da je Izetbegović bio oštar prema Mektiću i čak mu pominjao aferu oko njegove, kako neki spekulišu, falsifikovane diplome.

Mektić je u ponedjeljak izjavio da će SIPA privesti Dodika ako se ne odazove na poziv Tužilaštva BiH na saslušanje zbog održavanje referenduma. S druge strane, prema ocjenama brojnih pravnih stručnjaka, priča o krivičnoj odgovornosti nekog ko je posegnuo za najdemokratičnijim činom kakav je referendum prvi je takav pokušaj u istoriji domaćeg i međunarodnog prava. Da ni predstavnici međunarodne zajednice, kao ni članice EU nemaju jedinstven stav kada je u pitanju referendum govori i posljednja sjednica Savjeta za implementaciju mira (PIK) koji okuplja ambasadore nekoliko zapadnih zemalja, Turske i Rusije u Sarajevu, gdje raspravljaju o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i „očuvanju mira i Dejtona“.

PIK, koji saopštenja usvaja konsenszusom, na posljednjoj sjednici u Sarajevu u zaključku se usprotivio održavanju referenduma, jer je, kako je navedeno, destabilizujući i podiže političke tenzije, ali ne konsezusom, pošto se Rusija, odnosno ruski ambasador Petar Ivancov, ogradila od tog zaključka smatrajući da RS ima pravo na referendum.

Međutim, kako Sputnjik saznaje, ambasadorka Francuske u BiH Kler Bodoni, ambasador Italije Ruđer Korijas i još jedan ambasador bili su protiv preduzimanja bilo kakvih drastičnih mjera prema Republici Srpskoj i njenim liderima. Najviše prijetnji na posljednjem zasjedanju PIK-a iznijela je ambasadorka SAD u BiH Morin Kormak, koja je tražila odlučniji stav PIK-a i kaznu za RS. Ambasadorka Kormak je čak vršila pritisak na ambasadorku Francuske Kler Bodoni, uputivši joj prijekore zašto se protivi preduzimanju bilo kakvih mjera prema RS. Kako navodi izvor Sputnjika, ambasadorka Francuske je odgovorila da ona samo prenosi stav svoje države i da Republika Srpska ne organizuje referendum o otcjepljenju od BiH, što bi predstavljalo crvenu liniju koja ovog puta nije pređena.

(sputnjik)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender