30. 10. 2020.
U Kaliforniji moguć referendum o izlasku iz SAD

U Kaliforniji moguć referendum o izlasku iz SAD

U Kaliforniji moguć referendum o izlasku iz SAD

Američki pokret „Yes California!“ želi da inicira referendum o otcjepljenju te države od SAD, izjavio je lider te organizacije Luis Marineli na konferenciji za štampu posvećenoj zaključcima konferencije „Dijalog nacija. Pravo naroda na samoopredjeljenje i stvaranje multipolarnog svijeta“.

“Kampanju smo prvobitno počeli sa tvrdnjom da možemo postojati i bez spoljne politike SAD, možemo živjeti kao nezavisna država, možemo smanjiti rashode za odbranu i poboljšati kvalitet života Kalifornije umjesto da učestvujemo u agresivnoj spoljnoj politici SAD. Komuniciramo sa stanovnicima Kalifornije, informišemo ih o svemu i oni veoma dobro reaguju na to“, izjavio je na konferenciji za štampu koju je organizovala MIA “Rusija sevodnja“.

Prema Marineliju, za organizovanje referenduma o otcjepljenju od SAD potrebno je prikupiti određeni broj potpisa.

“Naravno, ovaj proces neće biti jednostavan i zahtijevaće određene troškove. Ali podnijećemo ovu inicijativu da pokažemo da svaki žitelj Kalifornije može potpisati peticiju za sprovođenje referenduma. Ako prikupimo dovoljan broj potpisa, vlasti Kalifornije će morati da sprovedu referendum“, dodao je Marineli.

On je ubijeđen da će, u slučaju Trampovog izbora za predsjednika SAD, stanovništvo Kalifornije još više težiti nezavisnosti.

“Tramp se sprema da pravi zidove, a Kalifornija ne želi zidove, već mostove. Ako Tramp bude izabran, stanovnici Kalifornije će tim prije težiti nezavisnosti. Čuo sam da na naše tribine dolaze ljudi koji su veoma skeptični i nisu sigurni da li da nas podrže ili ne. Ali svi kažu da ćemo imati ozbiljnu podršku ako Tramp bude izabran. U našem slučaju, to će biti veliki plus jer će svi stanovnici Kalifornije moći da razumiju suštinu onoga što mi tražimo i da se priroda i karakter svih stanovnika Kalifornije razlikuju od prirode ostalih Amerikanaca. Ne želimo da budemo dio države na čijem čelu će biti Tramp“, rekao je on.

(Sputnjik)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender