21. 10. 2020.
Banjaluka dobija centralni registar gradske imovine

Banjaluka dobija centralni registar gradske imovine

Banjaluka dobija centralni registar gradske imovine

Banjaluka bi uskoro trebalo da dobije centralni, javni registar gradske imovine. Svi investitori i zainteresovani građani  moći će da vide šta je gradsko, koliko vrijedi, i ko ga koristi.

Tako obećavaju gradski oci, kojima mandat uskoro ističe.  Ako ostanu na vlasti, poručuje zamjenica gradonačelnika, Jasna Brkić, svakoj garaži, stanu, komadu zemlje i poslovnom prostoru, ući će se u trag. I do sada je bilo evidencije, ali priznaje da nije bila toliko efikasna.

“Ima evidencija, i u odjeljenju za stambeno-komunalne poslove, o stanovima u vlasništvu grada, u društvenim djelatnostima o sportskim i dječijim igralištima, putevima, semaforima, o svemu onom što je u vlasništvu grada, takva evidencija postoji”, rekla je Jasna Brkić, zamjenica gradonačelnika Banjaluke.

SNSD-ov kandidat za gradonačelnika, Igor Radojičić, poručuje da će, ako mu građani ukažu povjerenje, nastaviti tamo gdje su njegovi prethodnici stali. Registar sa svim podacima na jednom mjestu, je, kaže, pretpostavka svih pretpostavki.

“Gradskom imovinom se mora efikasno upravljati. I moraju se riješiti imovinski sporovi. Šta stvarno jeste u vlasništvu grada, i šta pripada gradu, gdje mislim da će biti potrebno mijenjati određene zakone. Jer po jednom zakonu, imovina škola bi trebalo da pripada lokalnim zajednicama, a po drugom zakonu ne”, rekao je Igor Radojičić, kandidat za gradonačelnika Banjaluke (SNSD).

Radojičićev konkurent, Dragan Čavić, kaže da je ideja o javnom registru imovine njegova, i da o njoj priča mjesecima. Poručuje da gradske vlasti godinama u bescijenje rasprodaju imovinu. Zato, kako kaže, SNSD-ov registar, nikada neće biti dostupan građanima. Ima plan kojim će, poručuje, problem gradske imovine vrlo brzo riješiti.

“Prvo izvršiti reviziju svih dodjela gradske imovine, jer to postoji u papirima u gradskoj administraciji. Dakle, ogroman broj objekata postoji.  Ja ću gradsku evidenciju učiniti javnom, i da ono sve za šta postoji sumnja radićemo na tome da to odmah popišemo i da imamo pravo činjenično stanje”, rekao je Dragan Čavić, kandidat Saveza za promjene  za gradonačelnika Banjaluke

Za dva mjeseca gradske vlasti popisale su više od 3500 imovnih jedinica, procijenjeno je oko 700, a vrijednost tog dijela kolača veća je od 300 miliona maraka. Još se ne zna koliko Banjaluka tačno ima imovine, i koliko ona vrijedi. Znaće se, obećavaju SNSD-ovci uvjereni da će ponovo osvojiti vlast, krajem iduće godine. Savez za promjene prve rezultate najavljuje za šest mjeseci. Takođe ako osvoje većinu u gradskom parlamentu.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender