28. 10. 2020.
Kurc: Protesti su poziv na buđenje političara

Kurc: Protesti su poziv na buđenje političara

Kurc: Uprkos referendumu u Srpskoj, BiH se nalazi na putu ka EU

Referendum koji je pre par dana održan u Republici Srpskoj potpuno nepotrebno skreće pažnju s reformskog procesa Bosne i Hercegovine, ali, uprkos svemu BiH se jasno nalazi na putu ka članstvu u Evropsku uniju.

Izjavio je to u intervjuu za “Dnevni avaz”, austrijski ministar spoljnih poslova Sebastian Kurc. On je izrazio brigu zbog referenduma održanog u RS, ali i napetosti koje su se pojavile u regionu.

 – Za Austriju i mene lično, BiH je važna partnerska zemlja. Mi smo u EU 20. septembra bili u mogućnosti da bosanskohercegovački zahtev za pristupanje prosledimo Evropskoj komisiji. Sada je na BiH da pošalje jasne signale – poručio je Kurc, piše avaz.ba.

Prema njegovim rečima, samo kao ujedinjena zemlja, na koju u Briselu čeka tek jedna stolica, BiH će ostvariti daljnji napredak u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Evropska integracija povećaće spremnost na investiranje i time ubrzati socioekonomski razvoj zemlje.

Na pitanje da li uskoro BiH vidi kao zemlju kandidata za članstvo u EU Kurc je naglasio da će to zavisti od rada na ispunjavanju upitnika Evropske komisije, koji će komesar EU za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Johanes Han, nada se Kurc, još ove godine proslediti Bosni i Hercegovini.

– Na to bi svi politički akteri u BiH trebali usmeriti svoju pažnju – izjavio je Kurc.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender