27. 10. 2020.
Snouden: Bio sam američki špijun!

Snouden: Bio sam američki špijun!

Norveški sud odbio novi pokušaj Snowdena da izbjegne izručenje SAD-u

Norveški sud u srijedu je odbacio novi pokušaj odbjeglog “zvizdača” Edwarda Snowdena da dobije uvjeravanja da neće biti izručen SAD-u ukoliko dođe u Norvešku da primi nagradu.

Žalbeni sud u Oslu saopćio je kako nije kompetentan da ponudi takve prethodne garancije jer Snowden nije doputovao u Norvešku a Washington nije podnio zvanični zahtjev za njegovim izručenjem.

Bivši stažista Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA), koji živi u egzilu u Rusiji, suočava se s amričkim optružbama za špijunažu i odavanje državnih tajni koje bi mu mogle donijeti peresudu do 30 godina zatvora.

Optužbe su uslijedile nakon njegovog obvjavljivanja u medijima širokih programa nadzora NSA u 2013. godini.

Žalbeni sud potvrdio je presudu nižeg suda koji je odbio Snowdenovu žalbu protiv stava norveškog ministarstva pravde da nikakve garancije protiv izručenja ne mogu biti pružene jer zahtijev iz Sjedinjenih Država nije zvanično primljen.

Norveški ogranak PEN kluba pozvao je Snowdena u Oslo 18. novembra da primi nagradu Ossietzky, koja se daje zbog “izuzetnih napora na slobodi izražavanja”.

Norveški PEN klub saopćio je da će uložiti žalbu Vrhovnom sudu.

Norveška je jedna od prvih zemalja u kojima je Snowden zatražio azil kada je pobjegao iz SAD-a u 2013., ali je odgovor Osla bio da tražioc azila mora biti fizički prisutan u zemlji u kojoj podnosi molbu.

Uvažavan kao “zvizdač” među jednima i osuđivan kao izdajnik među drugima, Snowden je dobio sličnu norvešku nagradu u 2015., ali nije bio u stanju da je primi iz istih razloga.

Snowden je također bio nominiran za Nobelovu nagradu za mir, koja se također dodjeljuje u Norveškoj, treću uzastopnu godinu. Nagrada će biti objavljena 7. oktobra, prenosi AFP.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender