23. 10. 2020.
Otkrivena tajna: Najveća vojna operacija umalo propala zbog nezadovoljne žene –

Otkrivena tajna: Najveća vojna operacija umalo propala zbog nezadovoljne žene –

Otkrivena tajna: Najveća vojna operacija umalo propala zbog nezadovoljne žene –

Dokumenti britanske obavještajne agencije MI5 otkrivaju da je malo nedostajalo da iskrcavanje saveznika na Normandiju 1944. godine bude otkazano i to zbog bizarnog razloga – nezadovoljne žene!

Naime, jednu od glavnih uloga u ‘Danu D’ imao je španski dvostruki agent Juan Pujol Garcia čiji je zadatak bio prevariti njemačke špijune da će se saveznici iskrcati u Calaisu, a ne na Normandiju. Garcia je uvjerio svoje njemačke kolege da u Britaniji rukovodi cijelom mrežom špijuna, ali niko u Berlinu nije imao pojma da čovjek zapravo radi za MI5 pod kodnim imenom Garbo, piše Guardian.

Međutim, dokumenti pohranjeni u Nacionalnom Arhivu Ujedinjenog Kraljevstva otkrivaju kako je Garbo imao zapravo puno većih problema od varanja Nacista. Mučila ga je – supruga! Dok je Garcia planirao tajnu operaciju, njegova supruga se brinula o njihovom sinu u sigurnoj kući MI5-a. I umirala od dosade. Bila je usamljena, nostalgična i na rubu sloma živaca zbog užasnog engleskog vremena.

Gadila joj se i britanska hrana. – Previše tjestenine i krompira, a ribe uopće nema – plakala je očajna Araceli Gonzalez de Pujol. Ubrzo su i Britanci uvidjeli da bi grintava Araceli mogla predstavljati problem i morali su brzo nešto smisliti kako bi je ušutkali. I plan je bio sjajan. – Gospođo, zbog vaših prijetnji povratkom u Španiju morali smo uhapsiti vašeg supruga.

Jednostavno, postoji preveliki rizik da će se odati i da cijela operacija propadne – rekli su agenti MI5 šokiranoj ženi. Naravno, Juanovo hapšenje bilo je čista prevara, ali žena se toliko preplašila da je ekspresno potpisala dokument u kojem stoji da će prestati forsirati povratak u Španiju. I plan je uspio – Araceli je konačno zašutjela! Pujol je prije rata radio na farmi pilića u Španiji, ali 1941. godine prijavio se u trening kamp njemačke špijunske agencije.

Prvi zadatak je dobio u Lisabonu odakle je u Berlin slao brojne izvještaje. Međutim, kada su ga Britanci razotkrili, Garcia je pristao raditi kao dvostruki agent. Porodica mu se preselila u London, a on je uz pomoć Tomasa Harrisa stvorio lažnu mrežu špijuna koja je operirala u Engleskoj. Nijemci su vjerovali da čak 27 agenata radi za njega. Na kraju je Garcia dobio ključan zadatak – uvjeriti Nijemce da će se iskrcavanje dogoditi u Calaisu. Garcijin saradnik i mentor, Tomas Harris, u svom izvještaju napominje kako Juan radi odličan posao, ali da njegova supruga predstavlja sve veći problem.

– Nostalgična je, nikada se nije uspjela priviknuti na život u Engleskoj. Čak se nije potrudila ni jezik naučiti – piše Harris uz dodatak kako joj je Garica zabranio druženje s Špancima kako slučajno ne bi razotkrila suprugovu ulogu. – Želja za povratkom u Španiju pretvorila ju je u nestabilnu osobu. Mjesecima me molila da joj sredim odlazak kući, a u jednom trenutku sve je otišlo tako daleko da je prijetila da će ostaviti supruga.

Kada joj ni to nije upalilo, prijetila nam je da će svima otkriti ko je Juan i čime se bavi… Situacija je postala još gora nakon što je zaprijetila da će se ubiti. Pustila je plin u kuhinji i pokušala se ugušiti. MI5 je tek tada njene prijetnje shvatio ozbiljno. Ali, znali su što trebaju napraviti – začepiti usta Araceli i pobrinuti se da ostane na Otoku. Britanci su postavili vojnike ispred sigurne kuće koji su 24 sata dnevno pazili da nestabilna žena ne napravi neku glupost.

I kad se Araceli konačno smirila, Garcia je mogao obavljati svoj posao. I obavio ga je odlično, Nijemci nikada nisu otkrili da radi kao dvostruki agent. Štoviše, čak su ga odlikovali zbog briljantnih obavještajnih izvještaja. Nakon rata dobio je brojna odlikovanja i od Ujedinjenog Kraljevstva. Nakon rata lažirao je svoju smrt u Angoli (malarija) i preselio se u Venezuelu gdje je radio u knjižnici. S druge strane, priča s nostalgičnom Araceli ipak nije dobila sretan kraj.

Par se razveo, Juan je oženio drugu i sretno živio s njom do svoje smrti 1988. godine.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender