14. 04. 2021.
Otvoren novi Studentski dom u Foči

Otvoren novi Studentski dom u Foči

Otvoren novi Studentski dom u Foči

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je u fočanskom naselju Donje Polje svečano otvorio novi Studentski dom, kapaciteta 346 mjesta, u čiju je gradnju i opremanje Vlada Srpske uložila sedam i po miliona KM. Predsjednik Dodik je istakao da je ovo jedan od najljepših studentskih domova u regionu i da je spreman da idućeg mjeseca primi prve studente.

„Ovo je još jedan dokaz i demanti svima koji uporno negiraju sve što je urađeno. Političari i javni radnici koji se bave upravljanjem društvom jedino čime mogu da se pohvale jeste ono što ostavljaju iza sebe i evo ja pokazujem ovaj objekat zajedno sa Vladom i ljudima iz Univerziteta i opštine“, rekao je Dodik novinarima.

On je naglasio da nije bilo jednostavno i lako napraviti ovako zahtjevan objekat.

U obraćanju okupljenim građanima, prilikom svečanog otvaranja, Dodik je, uz konsultacije sa predstavnicima Univerziteta u Istočnom Sarajevu, predložio da dom nosi naziv „Pavle i Boriša“, po upokojenom patrijarhu srpskom Pavlu, koji je dao blagoslov za osnivanje Bogoslovskog fakulteta u Foči i pokojnom akademiku Boriši Staroviću, osnivaču i prvom dekanu Medicinskog fakulteta.

Dodik je naveo da je Studentski dom u Foči dokaz da Univerzitet u Istočnom Sarajevu pripada strateškom opredjeljenju Republike Srpske.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da će dom u Foči funkcionisati kao poseban pravni subjekat i da će biti odvojen od Studentskog centra Pale.

„Studenti će imati izvanredne uslove. Dom je savremeno opremljen, a pored soba za studente tu su i sobe za gostujuće profesore“, rekao je Malešević.

On je dodao da je procedura prijema studenata u toku i da će prvo biti primljeni brucoši.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić naveo je da je, poslije doma na Palama i Bogoslovskog fakulteta u Foči, ovo treći novoizgrađeni objekat, koji je otvoren u ovoj godini.

„Zajedno sa Vladom Republike Srpske i predsjednikom Dodikom planiramo da počnemo adaptaciju domova u centrima gdje je smještaj neadekvatan ili uopšte ne postoji. U fazi je adaptacija doma i dva fakulteta u Trebinju, a očekujemo u narednoj godini da počnemo gradnju novog i adaptaciju postojećeg doma u Lukavici, te adaptaciju doma u Zvorniku“, rekao je Grujić.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić naglasio je da je gradnjom doma riješeno i pitanje opstanka dva fakulteta u Foči.

Gradnja studentskog doma u Foči počela je 2010. godine, kada je opština obezbijedila infrastrukturu i projektnu dokumentaciju, a Vlada iz razvojnog programa u prvu fazu gradnje uložila dva miliona maraka.

U drugoj fazi, dom je završen sredstvima iz austrijskog kredita.

Ukupna površina savremeno opremljenog objekta je 5360 kvadratnih metara. Dom raspolaže dvokrevetnim sobama za studente i gostujuće profesore, čitaonicom, bibliotekom, čajnim kuhinjama i studentskim restoranom- menzom. Studenti Medicinskog i Bogoslovskog fakulteta u Foči srećni su što su konačno dobili dugo priželjkivane uslove za adekvatan smještaj, a posebno ih raduje što će imati menzu u kojoj će i oni koji ne stanuju u domu moći da se hrane.

„Ovim se rješavaju mnogi studentski problemi, prije svega jer nismo imali adekvatnu menzu. Imali smo problema sa smještajem, jer su stanovi skupi“, kaže studentkinja Medicinskog fakulteta Jelena Pavlović.

Ministar Malešević je naveo da će dom zapošljavati 29 radnika, ali da do Nove godine neće biti prijema novih radnika, već će se rad novog doma organizovati sa postojećim kadrom iz starog doma u krugu Bolnice.

„ Prema uredbi je planirano 29 radnih mjesta, ali do Nove godine neće biti prijema, jer nam je budžet ograničen. Radnici koji su trenutno zaposleni, njih 17 i direktor, moraće nekako da organizuju funkcionisanje doma ova tri mjeseca bez prijema radnika. Jedino ćemo vidjeti, ako baš bude neophodno, da dom ne može funkcionisati bez nekoga, kao što su radnici u kuhinji, onda ćemo morati da reagujemo. Inače, svi koji su mislili da nađu posao u Studentskom domu moraće malo da prićekaju“, rekao je Malešević.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender