25. 10. 2020.
Oprez: Bakterije u vlažnim maramicama

Oprez: Bakterije u vlažnim maramicama

Ovo je najveće leglo bakterija u našim domovima

Prva asocijacija na kupatilo većini ljudi jeste higijena, čisto, bijelo…. pa odmor, osama, relaksacija.

Dobro, i mnogo energije utošene da ono zaista bude vaša oaza u kući. Kad oribate WC-šolju i kadu, izglancate pločice i sa slavina skinete kamenac, da li ste sve sredili?

Da li imate zavjesu na kadi ili tuš-kabini? Iza nje sigurno nema nikoga, ali znate li ko je na njoj? Ništa vam ne vrijedi što vam je kupatilo tip-top ako su zavjese na tuš-kabini dotrajale ili prljave iako tako ne djeluje ni najvećim čistuncima.

Vlažne zavjese su ustvari omiljeno stanište bakterija, buđi, kamenca, mikroorganizama, gljivica… Buđ i bakterije razmnožavaju se geometrijskom progresijom na plastičnoj površini, a prema jednom istraživanju, na svaka dva kvadratna centimetra živi milion mikroba, od kojih je 80 odsto opasno i može stvoriti aerosol koji se diže u vazduh, pa potom lako dospijeva i u pluća. Kada se tuširate, na zavjesu pada prljavština, a Sauronova armija mikroba i ostale nevidljive gamadi sa zavjese dolaze na naše tijelo.

Paradoksalno, horde razgoropađenih mikroorganizama napada nas dok sa sebe uklanjamo prljavštinu. I priznajte da vam nije baš prijatno kada vam se dio zavese s nekom sluzi zalijepi za tijelo dok se opuštate pod mlazom tople vode.

Zato djelujte preventivno – češće mijenjajte zavjese, minimum na šest meseci, jednom nedjeljno operite zavjesu u mašini za pranje veša sa dosta pjene, perite ih rastvorom varikine u vrućoj vodi, dezinfikujte ih hlorom… Kada završite sa tuširanjem, potpuno je raširite, kako bi se što prije osušila, da bi na njoj ostalo manje kapljica pogodnih za nove kolonije bakterija.

Naravno, sve ovo ukoliko baš morate da imate PVC zavjese, budući da najnovija istraživanja otkrivaju da one emituju otrovne hemikalije opasne i po čovjeka i po životnu sredinu. Ako ste u mogućnosti, zamenite ih polijesterom, prirodnim materijalima ili ugradite na tuš staklena vrata.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender