23. 10. 2020.
Salihović: Montiraju mi prijavu jer sam otvorio istragu protiv Dodika

Salihović: Montiraju mi prijavu jer sam otvorio istragu protiv Dodika

Salihović je treći glavni tužilac koji nije dočekao kraj mandata

Visoko sudsko i tužilačko veće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je danas na vanrednoj telefonskoj sednici donelo odluku da će dužnost glavnog tužioca Tužilaštva BiH obavljati Gordana Tadić, nakon što je glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović, suspendovan.

Od formiranja ove institucije pre 13 godina, niti jedan od tri glavna tužioca nije završio svoj mandat, a da ga sa pozicije nisu ispratili skandali i kontraverze.

 Marinko Jurčević bio je prvi glavni tužilac ove institucije koji je 2008. prvo otišao na bolovanje nakon čega je usledila i ostavka na ovu poziciju. Nakon toga nikada se više nije vratio poslovima u pravosudnim institucijama, piše N1.

U to vreme, mediji su navodili da je državnog tužioca Jurčevića na prisilno bolovanje poslao i sa posla udaljio Rafi Greogiran, zamenik Visokog predstavnika u BiH, Miroslava Lajčaka.

“Mogućnost da se Jurčevića makne s pozicije glavnog državnog tužioca otvoreno je, početkom ove sedmice, najavio njegov američki kolega Dejvid Švendimen, aktuelni šef Posebnog odela za ratne zločine Tužilaštva BiH”, navodi su u tekstu magazina Dani iz februara 2008. godine.

Veze tužilaca sa švercerima oružja

Nedugo nakon odlaska Jurčevića, Visoko sudsko i tužilačko veće BiH imenovalo je Milorada Barašina za glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Za ovu poziciju se osim Barašina prijavilo osam kandidata: Džemila Begović, Vesna Budimir, Šesenam Ćosić, Midhat Hodžić, Džemal Karić, Azra Miletić, Ismet Šuškić i Drago Višnjić.

Međutim, ni Barašin nije slavno završio svoju karijeru na mestu glavnog tužioca.

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog veća (VSTV) BiH je srediom maja završila postupak protiv tada bivšeg glavnog državnog tužioca, Milorada Barašina.

Skoro godinu dana, koliko je navodno trajala istraga o Barašinovim “neprimjerenim kontaktima” s međunarodnim švercerom oružja, Slobodanom Tešićem.

Celu priču o kontaktima Barašina i Tešića otkrili su novinari emisije “60 minuta”.

Kako je tada saopšteno iz VSTV, predstavnici su Prvostepene disciplinske komisije i tada kompromitovani tužilac prihvatili Sporazum o zajedničkoj saglasnosti o utvrđivanju disciplinske odgovornosti, kojim je predviđeno da se Milorad Barašin kazni smenom sa funkcije glavnog državnog tužioca, premeštanjem na mesto tužitelja u Posebnom odelu za ratne zločine Tužiteljstva BiH i smanjenjem plate na iznos od deset posto u periodu od tri meseca.

Novinari ponovo otkrili sumnjive radnje

Nakon smene Barašina, na njegovo mesto došao je Goran Salihović koji je na ovu poziciju došao sam mesta predsednika Opštinskog suda u Sarajevu. Salihović je na dužnost stupio 1. februara 2013. godine.

Tri godine kasnije, i Salihović će biti suspendovan nakon afere “Transkript” u čijem su središtu novinar Mato Đaković i Milorad Dodik, a koju je otkrio magazin Žurnal.

VSTV ga tereti da je protiv Salihovića pokrenut disciplinski postupak zbog ozbiljnih disciplinskih prekršaja među kojima su upuštanje u neprimerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, omogućavanje vršenje dužnosti tužioca osobama koje na to nisu zakonom ovlaštene, mešanje u postupanje sudije ili tužioca s namerom opstruisanja ili podcenjivanja njihovih aktivnosti, namerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTV BiH.

Odlučeno je da će privremena naslednica Salihovića biti Gordana Tadić, koja je obavljala funkciju šefice Posebnog odela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Tadić ima 20 godina tužilačkog staža, od kojih je dve godina zamenik glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Prilikom odlučivanja uzeto je u obzir tužilačko iskustvo, kao i iskustvo rukovođenja na poziciji zamenika glavnog tužioca.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender