21. 10. 2020.
Švajcarska: Skupština usvojila zabranu nošenja burke

Švajcarska: Skupština usvojila zabranu nošenja burke

Švajcarska: Skupština usvojila zabranu nošenja burke

Poslanici donjeg doma švajcarske Skupštine usvojili su danas većinom glasova zabranu nošenja tradicionalne muslimanske burke, koju je predložila vladajuća populistička Demokratska unija centra.
Da bi zabrana stupila na snagu, odluku donjeg doma, odnosno Nacionalnog savjeta, treba da potvrde i poslanici Savjeta kantona, odnosno gornjeg doma Skupštine.

Istovremeno, pokrenuta je i federalna narodna inicijativa o zabrani burke, koju predvodi švajcarska desnica, poslije čega bi mogao da usledi i referendum ako bude sakupljeno dovoljno potpisa.

Desničarski aktivisti formirali su komitet i pokrenuli kampanju sakupljanja potpisa, a za raspisivanje federalnog referenduma o zabrani burke potrebni su potpisi 100.000 građana.

Komitet je saopštio da kampanja i dalje traje, a zakonski rok za sakupljanje potrebnog broja potpisa je 18 mjeseci, dok referendum može biti raspisan u roku od dvije godine.

Rezultati ankete koju je u avgustu sproveo dnevni list Maten dimanš pokazali su da zabranu burke podržava 71 odsto Švajcaraca.

Nošenje burke dozvoljeno je u skoro svim dijelovima Švajcarske, osim u kantonu Tesen na jugu zemlje, gdje je prije tri godine održan referendum na kojem se većina birača izjasnila za zabranu.

Zabrana je stupila na snagu 1. jula, a za njeno kršenje propisana je novčna kazna od najmanje 100 franaka.

U Švajcarskoj živi oko 300.000 muslimana, a žene koje u gradovima nose burku uglavnom su turistkinje s Bliskog istoka.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender