28. 10. 2020.

Biće još referenduma u Srpskoj

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, je rekao da je tokom pregovaranja o mehanizmu koordinacije RS od Bakira Izetbegovića, predsjedavajući Predsjedništva BiH, dobila ustupke kakve nije mogla ni sanjati. Na pres konferenciji nakon Predsjedništva SNSD-a u Banjaluci, Dodik je rekao da je referendumom o Danu Republike potvrđena suverena volja naroda, te je najavio još referenduma u narednom periodu.

Naredni referendumi bi, kako je rekao, mogli biti organizovani na elektronski način, kako bi se brže i lakše mogli organizovati, a na njima će moći glasata samo oni građani koji su šest mjeseci kao mjesto prebivalašita imali adresu u RS.

Rekao je da će uskoro Srpska podnijeti apelaciju Ustavnom Sudu BiH oko svih zakona usvojenih u Federaciji a za koje nije bilo saglasnosti, zbog činjenice da Dom naroda Federacije nije popunjen na ustavan način, sa Srbima, te je najavio i apelaciju o 1. martu, kao Danu državnosti BiH.

“Ovo što je uradio Bakir Izetbegović, će mu se obiti kao bumerang o glavu“, poručio je Dodik. Ponovio je da će se na poziv Tužilaštva BiH odazvati, ali da ne želi ići u Sarajevo, i izrazio je spremnost da se obrati putem video linka ili iz neke lokacije u RS. Dodik je pojasnio da se ustupci odnose na činjenicu da bez predstavnika Vlade RS nijedna odluka u sklopu mehanizma neće moći biti donesena.

Dodao je da će uskoro biti usvojen Pravilnik koji će definisati ko je nadležan da predstavlja RS na pregovorima i razgovorima.

(nezavisne)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender