28. 10. 2020.
Izmjene Zakona o praznicima 11. oktobra

Izmjene Zakona o praznicima 11. oktobra

Izmjene Zakona o praznicima 11. oktobra

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske na sjednici 21. septembra 2016. godine zadužio je Vladu Srpske da pripremi i u skupštinsku proceduru uputi Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o praznicima Republike Srpske, navodi se u saopštenju za javnost.

Vlada Republike Srpske obavijestila je Narodnu skupštinu da će izmjene Zakona o praznicima Republike Srpske, po hitnom postupku, uputiti u skupštinsku proceduru. Takođe, Vlada je obavijestila Narodnu skupštinu da obavlja intenzivne stručne konsultacije u cilju iznalaženja najboljih rješenja koja će obezbjediti sprovođenje Odluke Ustavnog suda BiH, a kojom je osporen 9. januar kao Dan Republike.

Vlada je istakla da će zatražiti dopunu dnevnog reda naredne redovne sjednice Narodne skupštine zakazane za 11. oktobar, ili zatražiti posebnu sjednicu Narodne skupštine.

U postupku primjene Odluke Ustavnog suda o 9. januaru kao Danu Republike Srpske, Narodna skupština je iskoristila pravni lijek i, nakon višemjesečnog rada pravnog tima, iznijela nove činjenice pred Ustavni sud BiH.

Povodom najave sjednice Ustavnog suda BiH, koji bi sutra trebalo da se izjasni da li je izvršena njegova Odluka kojom je utvrdio da Zakon o praznicima Republike Srpske, odnosno njegov član 3b nije u skladu sa Ustavom BiH, i izjave da je u junu istekao rok dat Narodnoj skupštini da izmjeni Zakon o praznicima, želimo da naglasimo da Narodna skupština Republike Srpske nije mogla da djeluje u tom pravcu sve dok se Ustavni sud BiH nije izjasnio o njenom Zahtjevu za preispitivanja ranije donesene Odluke, navodi se u saopštenju.

Narodna skupština Republike Srpske u postupku primjene Odluke Ustavnog suda BiH preduzela je niz radnji i postupaka koji su uslijedili poslije prvostepene Odluke, od upućivanja Zahtjeva za preispitivanje Odluke, koji je radio tim pravnika, preko provođenja Republičkog referenduma i onoga što će, nakon zvaničnih rezultata referenduma uslijediti, a to je upućivanje u skupštinsku proceduru izmjena i dopuna Zakona o praznicima Republike Srpske.

Sve navedene radnje i korišćenje svih pravnih sredstava dio je postupka primjene Odluke Ustavnog suda BiH, navodi se u saopštenju iz republičkog Parlamenta.

(rtrs)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender