24. 10. 2020.
“Supermoći” osoba sa nultom krvnom grupom

“Supermoći” osoba sa nultom krvnom grupom

Kardiolozi: Pritisak od 140/90 je normalan

Evropsko udruženje kardiologa izdalo je uputstva po kojima se krvni pritisak od 140/90 tretira normalan, piše “Blic”.

Iako se smatra da sve preko magične granice od 120/80 spada u hipertonično stanje i da ga treba liječiti, profesor dr Branko Beleslin, kardiolog u Kliničkom centru Srbije i predsjednik Udruženja kardiologa Srbije, kaže da je ta granica pomjerena, ali da postoje izuzeci u slučaju dijabetičara i starijih građana.

“Najveći broj naših građana smatra da je 120 sa 80 normalna vrijednost pritiska. Međutim, krvni pritisak do 140 sa 90 je granica do koje se smatra da neko ima normalan pritisak”, kaže dr Beleslin za “Blic”. “To, ipak, ne važi za dijabetičare, za koje je granica do 130 sa 80, kao i kod starijeg stanovništva.”

Idealno bi bilo imati pritisak ispod 120/80, ali u nekim slučajevima se tolerišu odstupanja, objašnjava pukovnik profesor dr Zdravko Mijailović, kardiolog VMA.

“Krvni sudovi kod svih osoba su isti te je to idealan pritisak za mnoge. Međutim, ukoliko osobe dugo imaju vrlo visok pritisak i nađu se promjene na organima, naglo snižavanje im ne bi prijalo. U tom slučaju perfuzija je izmijenjena, ali to ne znači da su kod njih više vrednosti normalne. Postoje male varijacije te se krvni pritisak 135 do 140 može tolerisati ako postoje specifičnosti”, objašnjava dr Mijailović.

Svi kardiolozi tvrde da je za regulaciju krvnog pritiska od izuzetne važnosti stil života, koji uključuje pravilnu ishranu, ali i fizičku aktivnost. Ipak, ekstremna fizička aktivnost može da dovede do porasta pritiska pri naprezanju i zbog toga je za takve osobe važno da idu na takozvani test opterećenja. Najveći problem je što većina sa visokim pritiskom nema simptome i moguće je otkriti ga samo merenjem.

Od visokog pritiska u svetu boluje svaki peti, a u Srbiji svaki drugi građanin, piše ovaj dnevni list.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender