22. 10. 2020.
Međunarodni sajam knjiga u Beogradu od 23. do 30. oktobra

Međunarodni sajam knjiga u Beogradu od 23. do 30. oktobra

Međunarodni sajam knjiga u Beogradu od 23. do 30. oktobra

Međunarodni sajam knjiga biće održan od 23. do 30. oktobra u Beogradu, a počasni gost 61. Sajma će biti Iran. Sajam će otvoriti ministar kulture i islamske upute Irana Ali Јanati, najavljeno je na konferenciji za novinare. Predsjednik Odbora sajma knjiga Zoran Avramović rekao je da će na ovogodišnjem sajmu biti oko 1.000 izdavača, a da očekuje oko 150.000 posjetilaca.

“To nije samo kulturni, već i društveni događaj. Mjesto susreta ljudi različitih zanimanja i obrazovni događaj. Naša očekivanja su uvek optimistična“, rekao je Avramović. Ambasador Irana u Srbiji Majid Fahmir Pour rekao je da će Sajam biti veoma važan za ostvarivanje kulturne saradnje dvije zemlje, naročito zbog toga što će biti potpisan trogodišnji protokol o uzajamnoj saradnji i što će se iranski ministar kulture sastati sa ljudima iz skoro svih institucija kulture u Srbiji.

“Postoji velika sličnost između naše dvije kulture, što će nam u velikoj mjeri pomoći da razvijemo kulturnu saradnju. Veća kulturna saradnja je važna karika u napredovanju saradnje u drugim oblastima”, rekao je Pour.

Tokom sajma će biti predstavljeno šest knjiga koje su sa persijskog prevedene na srpski, za vrijeme sajma u Јugoslovenskoj kinoteci će biti prikazano sedam iranskih filmova, biće potpisani sporazumi o prevođenju 20 knjiga sa persijskog na srpski i obratno i biće potpisan protokol o osnivanju Udruženja književnika Srbije i Irana.

Gosti Sajma biće pisci Zahar Prilepin, Erlend Lu, Vil Firt, Svejn Menensland, Vedrana Rudan, Aleksandar Mekol Smit, Pan Bujukas, Aleksandra Poter, Milenko Stojičić, Rumjan Ebert, Anton Holcer i Market Hajklova.

U okviru sajma biće održane i izložbe:  “Šekspir i Servantes – 400 godina od smrti”, izložba o Petru Kočiću, “Јasenovac, anatomija zaborava”, “Negujmo srpski jezik”, izložbe prvih i raritetnih izdanja knjiga Јaše Tomića, Milana Rakića, Milorada Mitrovića i Petra Kočića i tribine o evropskoj književnosti, srpskoj književnosti u domaćem filmu, novim srpskim pesnikinjama i prevođenju jugoslovenske književnosti.

Školski dan na 61. sajmu biće četvrtak 27. oktobar. Pojedinačne ulaznice koštaće 250, a grupne 150 dinara.

(nezavisne)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender