21. 10. 2020.
Tužilaštvo BiH prekršilo proceduru

Tužilaštvo BiH prekršilo proceduru

Tužilaštvo BiH prekršilo proceduru

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet u vezi sa neizvršavanjem odluke Ustavnog suda BiH koja se tiče referenduma sprovedenog u Republici Srpskoj o Danu Republike, iako taj sud još nije utvrdio da li je njihova odluka sprovedena ili ne, ističu pravnici.

Tužilaštvo BiH time je, navode pravnici, na najgrublji način prekršilo proceduru i u svoje ruke preuzelo ulogu sudija Ustavnog suda, prenosi “Glas Srpske”.

Stručnjaci ističu da je Tužilaštvo BiH moglo da formira predmet i uputi pozive za saslušanje samo uz rješenje Ustavnog suda BiH da njihova odluka nije sprovedena, ali rješenja nema, jer Ustavni sud još nije razmatrao to pitanje.

Rasprava o tome da li je odluka izvršena ili nije biće pokrenuta na sjednici Ustavnog suda BiH koja počinje danas, a završava sutra, dodaje list.

Nismo dostavili rješenje o neizvršenju sudske odluke, jer o tome sud tek treba da raspravlja. Ako bude zaključeno da odluka nije izvršena tek onda će sud rješenje dostaviti Tužilaštvu“, rekao je registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan.

mile-dmicic

Profesor ustavnog prava Mile Dmičić upozorava da formiranje predmeta može započeti aktom Ustavnog suda da odluka nije izvršena.

Bivši sudija Ustavnog suda BiH Krstan Simić rekao je da je u toku procedura izvršavanja odluke suda i da tu nema krivične odgovornosti.

Kada je riječ o privremenoj mjeri u vezi sa referendumom, ni tu ne može da bude odgovornosti dok Ustavni sud ne podnese krivičnu prijavu”, istakao je Simić.

Prema Simićevim riječima, čak i da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik krivično odgovoran, ne može putem medija biti obaviješten da mu je upućen poziv za zaslušanje u Tužilaštvu BiH.

To je dokaz da je BiH daleko od vladavine zakona“, zaključio je Simić.

(srna)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender