26. 10. 2020.
Dodik: Dan Republike biće obilježavan 9. januara

Dodik: Dan Republike biće obilježavan 9. januara

Dodik: Dan Republike biće obilježavan 9. januara

Savez nezavisnih socijaldemokrata odlučan je da se Dan Republike Srpske i dalje obilježava 9. januara, u skladu sa rezultatima referenduma i poštujući volju naroda, zaključilo je Predsjedništvo ove stranke na današnjoj sjednici u Banjaluci.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ocijenio je veoma važnim što je referendum o Danu Republike protekao u mirnoj i demokratskoj atmosferi, te istakao da će Republika Srpska nastaviti da obilježava kao praznik dan svog nastanka, 9. januar.

“Zahvalni smo svima koji su izašli na referendum, koji je legitimno i zakonski sproveden. Politizacija referenduma vidljiva je kroz uticaj /lidera SDA/ Bakira Izetbegovića na odluku Ustavnog suda BiH, potom i Tužilaštva BiH”, rekao je Dodik.
On je dodao da SNSD smatra da je referendum pokazao suverenu volju građana Republike Srpske, te da će se raditi na afirmaciji referenduma kao načina odlučivanja o svim važnim pitanjima.

Dodik je naveo da će biti rađeno na poboljšanju tehničkog dijela sprovođenja referenduma, u smislu da budu pripremljeni spiskovi, odnosno da se ne traže od Centralne izborne komisije BiH, kao i da se omogući elektronsko izjašnjavanje.
Da bi bile izbjegnute spekulacije, on je rekao da će ubuduće na referendum moći izaći građani koji u Srpskoj žive šest mjeseci prije održavanja referenduma.

Komentarišući izjavu predsjednika Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH Sifeta Podžića da treba kazniti pripadnike Oružanih snaga BiH koji su se izjasnili na referendumu o Danu Republike Srpske, Dodik je rekao da on nije taj koji kažnjava i da bi trebalo razumjeti ko šta radi, jer građanin Srpske koji dođe na glasanje na poziv Narodne skupštine se ponaša legitimno.
Nema države koja se može nasiljem ove vrste napraviti. Istorija je puna primjera pogrešnih odluka sudova“, ocijenio je Dodik i ponovio da je referendum prvi korak u sprovođenju odluke Ustavnog suda BiH.

On je novinarima poslije sjednice Predsjedništva SNSD-a rekao da će u narednom periodu SNSD podnijeti apelaciju Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti 1. marta kao “dana nezavisnosti BiH”.
Vjerujem da će biti ukinut 1. mart“, istakao je Dodik, koji je i predsjednik Republike Srpske.

On je rekao da nikada nije osporavao postojanje Ustavnog suda BiH, ali jeste način njegovog rada s obzirom na to da nikada nije donesen zakon o tom sudu.
Dodik je podsjetio da je upućena i inicijativa da se federalni zakoni stave van snage, jer nikada nije konstituisan Parlament FBiH, s obzirom na činjenicu da u Domu naroda ovog parlamenta nikada nije bilo 17 Srba.
“Ustav FBiH i zakon o parlamentu definišu da je konstituisan organ kada se obezbijedi kompletna popuna, što nikada nije urađeno”, objasnio je Dodik.

On je ponovio da će se odazvati pozivu Tužilaštva BiH za saslušanje zbog održavanja referenduma o Danu Republike, ali samo u pravosudnim institucijama u Republici Srpskoj ili posredstvom video linka.
Spreman sam da odem u Istočno Sarajevo u Tužilaštvo Republike Srpske. Neka dođe tužilac Tužilaštva BiH i daću mu izjavu. Smatram da Sud i Tužilaštvo BiH nisu ustavni i legitimni i jednog dana će biti srušeni, ali kao predsjednik Republike neću da dovodim Republiku Srpsku u pitanje i da se pravi haranga o tome“, istakao je Dodik.

Predsjednik SNSD-a uoči današnje sjednice novinarima je pokazao prijavu koju su članovi rukovodstva ove stranke trebali da potpišu i pošalju Tužilaštvu BiH. U njoj se navodi da su “kao saučesnici i saradnici Milorada Dodika učestvovali u organizaciji provođenju referenduma o Danu Republike Srpske”.

On je dodao da je na sjednici Predsjedništva SNSD-a podržan i sporazum o mehanizmu koordinacije, koji je znatno bolji u odnosu na onaj koji je u januaru prihvatio Savez za promjene, na način da će na sjednicama na kojima se odlučuje o evropskim pitanjima kvorum i većinu odlučivanja činiti ovlašćeni predstavnik Vlade Republike Srpske.

Niko iz Republike Srpske neće moći biti smatran da predstavlja Republiku, već će morati biti napisano u dokumentu da on predstavlja Vladu. Taj dokument potpisaće i ovjeriti predsjednik Vlade Srpske”, naglasio je Dodik.

Govoreći o klirinškom dugu, Dodik je rekao da je o tome razgovarao sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom i da mu je rečeno da se čeka samo još jedan potpis iz Savjeta ministara BiH.

“Rečeno je da će biti i deblokiran uvoz roba iz BiH, a time i iz Republike Srpske“, naglasio je Dodik i izrazio uvjerenje da niko u BiH nema razloga da blokira sredstva od klirinškog duga.

(rtrs)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender