28. 10. 2020.
FBI objavio dokumente o Tesli i ”zraku smrti”

FBI objavio dokumente o Tesli i ”zraku smrti”

FBI objavio dokumente o Tesli i ”zraku smrti”

Američki Federalni istražni biro konačno je objavio sva dokumenta povezana sa Nikolom Teslom, 73 godine nakon što je ta služba posle naučnikove smrti zaplenila dva kamiona puna njegovih stvari, prenosi „Raša tudej“.

Dokumenta sa kojih je skinuta oznaka tajnosti obelodanjeni su po Zakonu o slobodi informacija, a otkrivaju ozbiljno interesovanje vlasti SAD za Teslin „zrak smrti“, oružje koje je Tesla tvrdio da je osmislio.

Objavljena dokumenta takođe sadrže informacije o Teslinim eksperimentima sa „loptama munje“ i plan FBI-ja da uhapsi rođaka za kog se verovalo da je pokušavao da se domogne Teslinih dokumenata.

Nikola Tesla je najpoznatiji po osmišljavanju sistema naizmenične struje, indukcionog motora, radija, kao i po tome što je predvideo pojavu brojnih modernih tehnoloških uređaja.

Tesla je, kako se veruje, preminuo u 85. godini u Njujorku 7. januara 1943. godine. Međutim, u novim dokumentima nalazi se pismo od 12. januara 1943. godine u kom se navodi da je istraga utvrdila da je naučnik zapravo umro 8. januara.

U pismu se navodi i zabrinutost zbog činjenice da je Tesla naturalizovani građanin SAD i da zbog toga neće imati jurisdikciju nad imovinom.

Među objavljenim dokumentima nalazi se pismo upućeno Džonu Edgaru Huveru, prvom direktoru FBI-ja, gde se podvlači članak o Teslinom izumu „zraka smrti“ i sugeriše da bi mogao da bude od ključnog značaja za Ministarstvo rata.

Preporučuje se da dokumenta budu pod stalnim nadzorom, kako bi se obezbedila njihova bezbednost i sprečilo da padnu u ruke neprijatelju koji bi takođe bio „zainteresovan za tako važno ratno oruđe“.

U drugom dokumentu navodi se zabrinutost FBI-ja zbog rođaka, tvrdili su da ga Tesla uopšte nije voleo, a on je pokušavao da se dokopa „važnih dokumenata i planova“. Biro se plašio da bi on mogao da dokumenta posle proda ili da neprijatelju.

U memorandumu FBI-ja, koji datira 9. januara 1943. godine, ističe se da je Tesla sproveo brojne eksperimente u vezi sa bežičnim prenosom električne energije, poznatijem kao „zrak smrti“.

Teslin štićenik, Blojs Ficdžerald, rekao je u intervjuu sa vladinim zvaničnikom da mu je Tesla mesec dana pre smrti rekao da su eksperimenti obavljeni i usavršeni. On je takođe naveo da je poznati naučnik radio na razvoju revolucionarnog torpeda.

(RTS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender