21. 10. 2020.
Planeta ostala bez još jedne životinjske vrste

Planeta ostala bez još jedne životinjske vrste

Planeta ostala bez još jedne životinjske vrste

U zoološkom vrtu u Atlanti uginuo je jedini preostali primjerak retke vrste žaba “Ecnomiohyla rabborum”, čime je svijet ostao siromašniji za još jednu životinjsku vrstu.

Posljednjih nekoliko decenija izumrlo je više stotina vodozemaca, a ista sudbina, zbog zagađivanja okoline i uništavanja njihovih prirodnih staništa, prijeti i mnogim drugim vrstama, prenosi Tanjug.

Žabac Tofi živeo je u Panami, odakle je prije nekoliko godina preseljen u botanički vrt koji se nalazi u sklopu Zoološkog vrta „Atlanta“, zajedno sa još nekoliko pripadnika svoje vrste koja je otkrivena tek 2005. godine.

O preseljenju je odlučeno kada su biolozi, koji su otkrili tu vrstu žaba, vrlo brzo otkrili i da se zbog smrtonosne bolesti koja je pogodila njihovo stanište, već tada nalazila na ivici izumiranja.

Stručnjaci su se nadali da će, proučavajući Tofija i njegove rođake, pronaći način da spriječe izumiranje i da će uzgojem u zatočeništvu da obnove vrstu.

Nažalost, nakon što je 2009. uginula posljednja ženka, a tri godine kasnije i pretposljednji mužjak, svima je postalo jasno da će Tofijevom smrću (koji je četiri godine živio sam) svet postati siromašniji za jednu životinjsku vrstu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender